Galériával

2022.04.02. 15:06

Orosházi fiatal alkotásaiból nyílt kiállítás a Hadtörténeti Múzeumban

Egy hajóban evezünk címmel nyílt meg szombaton az orosházi Nemes András Bence kiállítása az autizmus világnapja alkalmából a budapesti Hadtörténeti Intézet és Múzeumban.

Cs. I.

Fotó: MTI/Illyés Tibor

A család, a közösség összetartó erejére hívta fel a figyelmet Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos Nemes András Bence papírhajómakett tárlatának megnyitóján. Az autizmus világnapjára hivatkozva kifejtette: az autizmussal élőknek a legfontosabb a családi és közösségi összefogás, amely ha a türelem és a másfajta látásmód értése mellett megvan, akkor tiszteletreméltó eredmények és teljesítmények születhetnek.


Azt mondta, hogy Nemes András Bence 21 éves autista fiatalember tudása tiszteletreméltó, a hadtörténelem egy szegmensét olyan jól ismeri, hogy az egyetemet végzett kutatóknak is becsületére válna. Lexikális tudását tűpontosan használja, ismeri a hadtörténelem legnagyobb tengeri csatáit, tudja, milyen gyártási problémák miatt süllyedtek el csatahajók, s az összefüggéseket is jól látja.

Maróth Gáspár /Fotó: MTI/Illyés Tibor/

A kormánybiztos kiemelte: a múzeum felajánlásának eredményeképpen Nemes András Bence szakmai kurzuson vehet rész, amelyen különböző modellezési anyagokat, használatuk technikáit ismerheti meg, hogy folytathassa a munkáját. A szakmai hátteret az intézet, az anyagiakat a minisztérium biztosítja.
 

Nemes András Bence elmondta, hogy 2013 óta készíti a hajókat, munkái láthatók voltak már a többi között Orosházán, Budapesten, Gyulán és Hajdúnánáson is. Egyik legkedvesebb munkája a Titanic, amelyet első útján ért súlyos katasztrófa. A tervei között szerepel az is, hogy megépítse európai országok tragikus sorsú hajóit. Mint mondta, a makettjeit azok emlékére és tiszteletére készíti, akik bármely országban életüket áldozták a hazájukért. Az időszaki tárlaton 16 hajó látható.

 


Számos területen remekel


A 21 éves Bencét a napokban otthonában kerestük fel, ahol örömmel újságolta, 16 hajóját már korábban elszállították Budapestre, ahova a kiállítás megnyitójára nem csak szülei, de iskolájából (Dr. Illyés Sándor EGYMI, Magyarbánhegyesi Tagintézmény) is sokan (egy busszal) elkísérik. 


S miközben mesélt szobájában a már kész és sok készülő hadihajójáról, anyukája azt büszkén tette hozzá, fia milyen önálló, milyen kitartó. Tanulmányaiban sikeres, megtanulta a magyarbánhegyesi speciális iskolában a bőrdíszművességet, van irodai alkalmazotti végzettsége és most bolti eladónak tanul. Szülei biztatják, tanuljon angol nyelvet, hiszen a csatahajók szakirodalma sok esetben így olvasható. Bence egyébként fantasztikus memóriával és emlékezőképességgel rendelkezik. Minden hajójáról alapos részletességgel képes mesélni. Munkáit már több Békés megyei településen kiállíthatta, legközelebb Gyulára készül, a japán kultúra napjára (a Pearl Harbor elleni japán támadás flottáját is elkészítette).

Nemes András Bence /A szerző felvétele/

Bence szobájában a látvány, ami fogad, magáért beszél: az alkotás eszközei (tervrajzok, olló, centi, ragasztópisztoly, kartonok, a számítógépén a Wikipédia vonatkozó oldalai) sorakoznak mindenütt. Anyukája megsúgta, tele a padlás fia hatalmas csatahajóival. Ám ha pára éri valamelyiket, akkor deformálódik és a sérült darabokat bizony kénytelenek eltüzelni. De Bence kitartó és újra elkészíti kedvenceit. S hogy mióta tart ez a szenvedély? A fiatal kisfiúként látta a Titanic című filmet, ami valósággal megbabonázta.


2013-ban kicsiben elkészítette a híres hajót, azóta nincs megállás. 2015 óta pedig a nagy csatahajókat, cirkálókat és rombolókat tervezi meg kartonpapírra, majd szabja, ragasztja a hatalmas munkadarabokat.

Nemes András Bencét elkísérték szülei, tanárai, diáktársai is a fővárosi kiállításának a megnyitójára. /Fotó: BMH/


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában