Kultúra

2022.04.12. 19:04

Mesekönyvvel is segítik a menekült gyermekeket Békéscsabán is

A minap a fővárosban, az Országos Széchényi Könyvtárban mutatták be a Ribizli a világ végén című, ukrán nyelven megjelent mesekönyv második, bővített kiadását, amelyből kaptak ukrán menekült gyermekek is. Az eseményen részt vett Potapenko Attila, a békéscsabai ukrán nemzetiségi önkormányzat elnöke, aki elmondta: a kötetből érkezik a városba is.

L. B.

Potapenko Attila beszélt az ukrán nyelven megjelent mesekönyvről /Fotó: Bencsik Ádám/

A mesekönyvből érkezik a Békés Megyei Könyvtárba és a Békéscsabán letelepedett ukrán családokhoz.

Potapenko Attila, a békéscsabai ukrán nemzetiségi önkormányzat elnöke emlékeztetett: 2019-ben jelent meg Zalka Virág Csenge népmese-válogatása. 

A magyarországi ukrán fiatalok és családok egyesülete, a Nova Hvylja pedig tavaly indított el egy sorozatot, és – más illusztrációkkal – kiadtak ukrán nyelven a kötetből több mesét. Ehhez a kormány mellett hozzájárult többek között a békéscsabai ukrán nemzetiségi önkormányzat is. Az eredeti cél az volt, hogy a magyarországi ukrán gyermekek közelebb kerülhessenek a mesék által a magyar kultúrához.

Hozzátette, most ennek könyvnek a bővített, azaz második kiadása jelent meg, hogy ezzel is segítsék a háború elől menekülő ukrán gyermekeket, családokat.

/Fotó: Bruzák Noémi/MTI/

Potapenko Attila elmondta, Békéscsabán az ukrán nemzetiségi önkormányzat 2019-ben jött létre, hogy megismertessék a helyieket az ukrán kultúrával, gasztronómiával, illetve az ukránokat az itteni hagyományokkal. Rendezvényeket terveztek, ám azok többsége elmaradt a járvány miatt. Az idei költségvetésükből a háború elől menekülőket segítik. Kiemelte, annak, aki segíteni szeretne, olyan szervezeteket érdemes támogatnia, amelyek eljuttatják határon túlra az adományokat.

 

Kapcsolódó cikkünk ITT olvashatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában