Iparbiztonság

2022.04.27. 13:39

Megújult a lakossági riasztórendszer Orosházán

Lezárult az az Iparbiztonsági távmérőhálózat továbbfejlesztése elnevezésű európai uniós projekt, amit a magyar állam társfinanszírozása mellett 4 milliárd 800 millió forintos vissza nem térítendő támogatásból valósítottak meg. Orosházán 14 végpont épült 17 hangsugárzó eszközzel.

Haskó György és Kása Zsolt az egyik mérőpontnál tájékozódott /A szerző felvételei/

A beruházás keddi, sajtónyilvános eseményén elhangzott, a projekt az országos radiológiai távmérőhálózat fejlesztése mellett célul tűzte ki a lakossági riasztó-tájékoztató rendszer kiépítését további veszélyes üzemek környezetében, a különböző riasztórendszerek egy platformra helyezését, valamint a reagálási, döntési folyamatokat optimalizáló rendszer kialakítását. Kása Zsolt, Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság távközlési osztályának a vezetője elmondta, az előkészületek, a tervezés 2016-tól zajlott, a beszerzési források megléte után láttak munkához 2018 második felében. 2021 decemberére elkészültek a kivitelezéssel, a rendszer hamarosan éles üzemre állítható.

A beruházás részeként új típusú radiológiai távmérőállomások telepítésére kerülhetett sor, nőtt a mérési végpontok száma és megújultak a központi hardver- és szoftverrendszerek is.

Az országos kiterjedésű, magas rendelkezésre állású, redundánsan működő adatátviteli hálózatra épülő meteorológiai és vegyi monitoring, valamint lakossági riasztórendszer (Monitoring és Lakossági Riasztó – MoLaRi) továbbfejlesztésének egyik fontos állomása volt az Orosházán kiépített monitoring- és riasztóvégpontok lakossági tájékoztató és riasztórendszerbe történő bekapcsolása.

Ennek részleteiről az egyik helyszínen, a Guardian üveggyár mellett, egy mérőpontnál a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese, Haskó György ismertette a részleteket. 

Elöljáróban leszögezte, ennek a rendszernek a segítségével magasabb szinten garantálható a veszélyes üzemek környezetében élő lakosság biztonsága. Arra is emlékeztetett, ezt a célt szolgálják a veszélyes anyagokat kezelő üzemekben az évente végzett gyakorlatok. Békés megyében 21 ilyen üzem működik, Orosházán öt.

– Közösen az önkormányzattal minden évben gyakorlatozunk a lakosság védelmének a fokozása érdekébe. Lakosságtájékoztató feladatokat is végrehajtunk. Eddig ezt kézi eszközökkel végeztük. Mostantól online rendszeren keresztük. 14 végpont épült, 17 hangszóró eszközzel –sorolta az ezredes.

Ötezer orosházi biztonságát növeli

A lakosság első kézből, a legrövidebb idő alatt a döntéstámogatók utasításait megkapja (pl. zárkózzon el, vagy a kimenekítési feladatokat hajtsa végre, vagy nincs semmi baj, megszűnt a veszély...).

– Ezek a mérőpontok érzékelik a levegőbe kerülő veszélyes anyagokat, befut az információ az ügyeleti központba. A katasztrófavédelem ügyeleti szolgálata dönt, milyen lakosságtájékoztató hanganyagok kerüljenek ki.

Orosházán, az üveggyár környékén ezer ember, a többi, veszélyes anyagokkal dolgozó üzemmel együtt ötezer ember biztonságát növeli a modern tájékoztató rendszer.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában