Galériával

2022.04.16. 06:31

Lelkesen kertészkednek a békéscsabai tanulók

A csabai Lehoczkiné Megyik Erika kertbarátként a paradicsom szerelmese, szabad földön és üvegházban is termeszti. Mindennap gondoskodik a gyümölcsről, amit zöldségként fogyasztunk. Az évek során kidolgozott paradicsomtermesztési módszeréhez viszont még kert sem kell, csak egy  egy négyzetméteres terület (betonozott rész, füvesített terület), 10 darab 12 literes vödör, és egy masszív,  kétméteres állványzat. Három megyeszékhelyi iskola is részt vesz a projektben.

Nyemcsok László

Lehoczkiné Megyik Erika több trükköt is tanít a paradicsomtermesztésről a diákoknak/Fotó: Kiss Zoltán/

A világ népessége a zöldségek, gyümölcsök közül paradicsomból fogyasztja a legtöbbet. Négymillió hektáron 150-160 millió tonnát termesztenek belőle. Magyarországon 140 ezer tonna paradicsomot állítanak elő évente, megyénkben is slágernövény, a legtöbb kiskertben megtalálható. Termesztése Erika szerint gyógyító örömforrás, a pontos termesztési útmutatót a személyes találkozások alkalmával mondja el, és gyakorlati bemutatót is tart. 


– Eszembe jutott, hogy a mai gyerekek sok mindenre nyitottak, és a menő cuccok, kütyük mellett miért ne lehetne menő egy paradicsomtermesztő felszerelés is? Ezenkívül sokat hallanak a klímaváltozásról, a természetvédelemről, az iskolakert-mozgalom is nagyon hasznos számukra – hangsúlyozta Erika. – A legfontosabb a történetben, hogy az első lépéstől az utolsóig segítem, részletes tanácsokkal látom el a projektben részt vevő szülőket és gyermekeket. 


A termesztés otthon történik, a diákok az iskolában kapott útmutatásokat és az ott elsajátított vetési, át- és kiültetési, gondozási feladatokat szüleik anyagi és fizikai segítségével végzik el. A szakirodalom azt írja, hogy a palántát megfelelő tápanyaggal ellátott talajba kell ültetni. Elsőként a fajtát kell kiválasztani, ugyanis a világon 7500–8000 paradicsomfajta létezik. Kérdés, hogy mi és mennyi legyen a tápanyag, mikor, mit adjunk a növénynek?

 

– Módszerem sokéves hobbikertész-tapasztalatom alapján sikeresnek bizonyult, ezt osztom meg azokkal, akik erre igényt tartanak – ecsetelte a kertbarát. – A cél az, hogy egy négyzetméteres területen 40–50 kg paradicsomot termesszünk. Ezért találtam ki és fogtam bele ebbe a projektbe, amit országos szintre szeretnék emelni. Az otthoni termesztés főbb mozzanatait dokumentálják, fényképezik majd a gyermekek, például a magvetést anyuval, az állványzatkészítést apuval, a palánták növekedését, az első piros paradicsomok elfogyasztását a családdal közösen. 


Az Erzsébethelyi Általános Iskola mellett már a szlovák iskolában is elvetették a magvakat. A Lencsési általános iskolában tanórák keretében végzik a módszer elsajátítását. Lehoczkiné Megyik Erika kiemelte, reményei szerint szep­tember végén egy közös rendezvényt tartanak. Itt mindhárom iskola diákjainak munkálkodását egy közös vetítés keretében mutatják majd be. A kertbarát asszony kitért arra, a paradicsom azért is a zöldség-gyümölcs kategória királya, mert minden íz, aroma harmonizál benne, és tele van vitaminnal, ásványi anyaggal. 
 

Szorgalmasan munkálkodnak a kis kertészek


Kovácsné Szatyin Ildikó, az Erzsébethelyi Általános Iskola Madách utcai iskolakertjének vezetője elmondta, hogy Lehoczkiné Megyik Erika útmutatásai alapján az iskolakert szakkörösei és az érdeklődő gyermekek részvételével vödrös paradicsom termesztésébe kezdtek. Az iskolában történt megbeszélést és bemutatót követve mindenki otthon végezte el a magvetést, gondozást, palántázást. A gyerekek nagy figyelemmel fordultak a munka felé, hiszen eddig ilyen tevékenységben még nem vettek részt.


– A mozzanatokat fotókkal dokumentáljuk, amikből szép gyűjteményt állítottunk már össze – emelte ki Ildikó. – A futóparadicsom termesztésének megtanulásával a fenntarthatóságra, önellátásra való nevelés teljes mértékben megvalósul. A felhasznált ültetőedényeket újrahasznosítottuk. A szülők elismerően nyilatkoznak a programról, szívesen segítik az otthoni munkát. Hasznos és értelmes időtöltés, aminek eredményét nyáron már megkóstolhatják a kis kertészek. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában