Évértékelő

2022.04.25. 17:03

Közgyűlést tartott a Vöröskereszt Békés megyei szervezete

A tavalyi év történéseit vette számba a Magyar Vöröskereszt (MVK) Békés Megyei Szervezete azon a közgyűlésen, amit hétfőn tartottak békéscsabai székházukban. Az eseményen elsőként dr. Párducz László elnök köszöntötte a jelenlévőket. Elmondta, örömteli, hogy újra személyesen találkozhatnak, hiszen az elmúlt években a koronavírus miatt ez nem mindig valósulhatott meg, most pedig az ukrán háború okoz nehézségeket.

V. E.

Dr. Párducz László, Tóth Zoltánné és Kiss Rozália /Fotók: Vásári Erzsébet/

Tóth Zoltánné megyei igazgató beszámolójából kiderült, tavaly még minden tevékenységüket erősen érintette a pandémia, így a megyei választás is 2021-re tolódott 2020-ról. Ekkor választották meg immár harmadjára dr. Párducz Lászlót megyei elnöknek. Lehetőség nyílt továbbá az elmúlt évben egy országos elsősegélynyújtó verseny megszervezésére is Békés megyében, illetve tagjaik folyamatosan végezték napi tevékenységüket. 

A véradásaik ütemezetten zajlottak, a járványügyi helyzetnek megfelelően, és a székházuk is megújult. Novemberben pedig átadták a kitüntetéseket önkénteseiknek és véradóiknak is. 

Hozzátette, tavaly az átlagosnál több adomány és támogatás érkezett szervezetükhöz, így tudtak segíteni a hozzájuk forduló rászorulókon. Tehát nehéz kihívásokkal néztek szembe 2021-ben, de ennek ellenére eredményes évet tudhatnak maguk mögött.

Elárulta, tavaly az MVK Békés Megyei Szervezetének 106 alapszervezete és 7250 tagja volt. Települési szinten 60 alapszervezetet tartottak számon, 3690 fővel, lakóterületin hetet, 801 fővel, munkahelyin tizenkettőt 490 fővel, ifjúságin tizennégyet, 1744 fővel, nyugdíjasban tizenkettőt, 501 fővel, szakmaiban pedig egyet, 24 fővel.

Tevékenységeikről kifejtette, az önkéntes munka során továbbra is a véradásszervezés, a rendezvények, programok előkészítése, a szociális segélyezés, az adományozásban, gyűjtésben való részvétel, a tagtoborzás, eszmeterjesztés, az egészségmegőrző tevékenység, az ismeretterjesztés és az elsősegélynyújtás a leggyakoribb. Felnőtt önkéntesük 521, ifjúsági 181 fő volt, a közösségi szolgálatos fiatalok száma pedig 76.

Tóth Zoltánné hangsúlyozta, a "Humanitárius település" kitüntető cím viselésével immár négy településük büszkélkedhet: Telekgerendás, Mezőkovácsháza, Nagyszénás és Kardos. Közülük utóbbi immár harmadik alkalommal pályázott erre a díjra, és kapta is meg azt. Említette továbbá együttműködésüket a Békés Megyei Kormányhivatallal, ami 2018 óta folyamatos.

Szakmai tevékenységeik közül kiemelte az egészségnevelést, azon belül a "Séta a mellrák ellen" programjukat, ami októberben immár 10. alkalommal valósult meg. 

Ezentúl 25 általános iskolában szervezték meg a "Lányból Nővé" programot, illetve nyolc rendezvényen tartottak kontrollmérést (testzsír, vérnyomás, koleszterin és vércukor), 198 fő részére. Bemutatták még a legújabb újraélesztési protokollt, illetve lehetőséget adtak annak gyakorlására ambu-baba segítségével. Hozzátette, a programokra vittek magukkal dohányzó babát is, melyen a cigarettázás káros hatásait szemléltették a különböző településeken. 

Összesen 17 véradós eseményen vettek részt, a szűréseket illetően pedig 147 során 26 alkalommal találtak magas vérnyomást, mértek egy-egy magas és alacsony vércukorszintet, és 32 esetben találkoztak magas szén-monoxid értékkel. 

Az elsősegélynyújtást illetően továbbra is központi feladatuk a közúti elsősegélynyújtó vizsgáztatás, amelyen 3432 fő jelent meg tavaly. A megyei igazgató után Kiss Rozália megyei gazdasági vezető számolt be a megyei szervezet működési költségeiről. A megyei felügyelő bizottság 2021. évi munkáját pedig elnöke, Gurbán István ismertette.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában