Felszentelés

2022.04.01. 17:28

Kőkereszt hirdeti az új korszakot Mezőhegyesen

Mezőhegyesen, a ménes történelmi kapuja előtt felállították és felszentelték azt a kőkeresztet, amit Szmrecsányi Boldizsár Kossuth-díjas szobrászművész készített. A pénteki ünnepi alkalomra sok mezőhegyesi ellátogatott.

Csete Ilona

Lázár János: Amikor keresztet állítunk, két dolog miatt tesszük: mert kérni és köszönni valónk van /Fotók: Imre György/

Fotó: Imre Gyorgy

Magyarországon a középkortól kezdve állítottak kőkereszteket az útkereszteződések mellett. A keresztállítás szokása különösen a 18. századi, barokk időkben vált gyakorivá, a ma álló keresztek többsége a 19. század második feléből származik. Nagy többségüket a hívek állíttatták, az egyház felszentelte és megáldotta a kereszteket. 

Mezőhegyesen a vallásos megnyilatkozás, a hagyományok előtti tisztelgés és egy új korszak kezdetének a szimbóluma a történelmi ménesudvar kapujának a közelében a ménesbirtok által felállíttatott kőkereszt – emlékeztetett a történelmi előzményekre Tarkó Gábor, a ménesbirtok iskolájának az igazgatója, helytörténész.

Köszöntőjében Lázár János országgyűlési képviselő, kormánybiztos úgy fogalmazott, amikor keresztet állítunk, két dolog miatt tesszük: mert kérni és köszönni valónk van. Mezőhegyesen rendszeresen kérnünk kell, hogy a jó Isten adjon olyan időjárást, ami lehetővé teszi a termelést, amellyel hozzájárulhatunk ennek az országnak az élelemmel való ellátásához s ami soha nem volt olyan aktuális, mint ezekben a hónapokban. 

Amikor kérünk, azt is kérjük, ennek a helynek az elmúlt évszázadokbeli dicsősége világítson előre. Legyen ez egy új kezdet pillanata. És megköszönjük saját és közösségünk, országunk boldogulását.

– Olyan napokat élünk, amikor szükséges a kérés és a köszönet is. Azt kérem Mezőhegyes polgáraitól, becsüljék meg ezt a keresztet. Nagyon sok évszázadnyi idő kellett ahhoz, hogy kereszt álljon itt. Köszönettel tartozunk az elmúlt évek sikereiért, s bízunk abban, hogy egy új, sikeres időszak előtt állunk.

A kereszt felszentelése előtt dr. Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök úgy fogalmazott, a kereszt nagyon sok pozitív érték szimbóluma. A kereszt erőt ad a küzdelemhez is. Most újabb küzdelmek vannak a világban, bennünket is érintenek. Sokan támadják, tagadják értékeinket. 

 

Ez a kereszt arra is emlékeztessen, hogy maradjunk hűségesek a keresztény értékeinkhez, védjük meg ezeket és másokat is tudjunk velük gazdagítani. Az ünnepségen áldást mondtak a református és az evangélikus lelkipásztorok is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában