Autizmus

2022.04.06. 19:00

Kékben ragyogott a gyulai kastély

A gyulai Esély Pedagógiai Központ Pánczél Imre Tagintézménye szervezésében került megrendezésre kedden Gyulán az Almásy Kastély előtt a Ragyogj kékben kampány keretében az Autizmus Világnapja.

Beol.hu

2007. december 18-án az ENSZ jelölte ki április 2-át az Autizmus Világnapjának azzal a céllal, hogy felhívja a világ figyelmét az autizmusra és minél szélesebb körben megismerjék őket a világon.

Az autizmus-spektrumzavar (ASD) egy olyan fejlődési zavar, mely az egész személyiségre kihat, egy egész életen át tartó állapotként írható le és bármilyen intelligencia hányados (IQ) mellett előfordulhat. 

Az autizmust genetikai eredetű, idegrendszeri fejlődési eltérés okozza, nem a helytelen nevelés eredménye. A legfontosabb az autizmussal élő gyermek esetében, hogy elfogadjuk és megértsük, hogy a viselkedése mögött nem szándékosság rejlik. Magyarországon közel 150.000 embert érint az autizmus. Az autista emberek másképp érzékelik a világot, másként viszonyulnak embertársaikhoz – hogy ez pontosan miben merül ki, az nagyon változó.

Az autizmus világnapján, a „Ragyogj kéken!” kampány keretében világszerte kék fényben világítanak meg ikonikus épületeket. Az utóbbi két évben sajnos a vírus helyzet miatt nem lehetett megtartani az autizmus napi rendezvényeket. 

Idén Az Autizmus Világnapja alkalmából április 5-én az Almásy Kastély előtt tartottuk meg rendezvényünket. Újult erővel készült az Esély Pedagógiai Központ Pánczél Imre Tagintézménye énekkara Egri Gyula vezetésével, akik színvonalas műsort adtak a Nicolae Balcescu Román Gimnázium, Általános Iskola és kollégium diákjaiból álló énekkarral közösen, Patkás György karvezetővel. Új színfolt volt az Implom József Általános Iskola 5. Számú Általános Iskola diákjainak énekkari műsora, felkészítőjük Petrovitsné Balla Magdolna. 

16 órától húsvétra készülő kirakodó vásár és érzékenyítő játékok várták az érdeklődőket, ahol kék limonádét és kék sütiket, nyereményeket kaptak ajándékba a megjelentek. A kék lufis felvonulás a tagintézménytől az Almásy kastélyhoz vezetett. Majd az ünnepélyes megnyitó után az énekkarok műsora, végül az Almásy kastély kékre világítása következett. A rendezvény támogatói: Gyula Város, a Békéscsabai Tankerületi Központ, a Gyulai Almásy Kastély Látogatóközpont, a Mi egy Másért Közhasznú Egyesület.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában