Gyakorlat

2022.04.18. 19:39

Ipari balesetet szimuláltak Kardoskúton

A külső és belső védelmi terv alapján komplex gyakorlatot hajtott végre a katasztrófavédelem a közelmúltban Kardoskúton, a Magyar Földgáztároló Zrt., Kardoskúti Földalatti Gáztárolóban, valamint a Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. Kardoskúti Telephelyen, mint felső küszöbértékű üzemnél. A katasztrófavédelem, a tűzoltók, a rendőrség, a mentők és a helyi szakemberek egy elképzelt esemény (egy súlyos ipari balesetet szimuláltak) elhárítását gyakorolták.

Egy súlyos ipari balesetet szimuláltak Kardoskúton /Illusztráció: Shutterstock/

Az önkormányzatnál megalakult az operatív törzs, ahol a polgármester, Varga Pál a tapasztalt szakemberek iránymutatásával elrendelte a külső védelmi terv végrehajtását. A katasztrófa-felszámolási együttműködési gyakorlat szerint a felső küszöbértékű üzem telephelyén technológiai hiba miatt 25 bar nyomású gázkifújás alakult ki. 

A helyszínre riasztott tűzoltók feladata a veszélyeztetett üzemi épületek védelme, valamint a kiáramlás környezetének nedvesítésével a robbanásveszély csökkentése volt. A helyszínre riasztott Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, Katasztrófavédelmi Mobil Labor állománya a helyszíni mérések alapján megállapította, hogy a kiáramló földgáz koncentrációja robbanásveszélyes, valamint az uralkodó déli-délkeleti szélirány a földgázt egy kardoskúti tanya felé sodorta. 

 

A gyakorlat szerint nagy mennyiségű földgáz áramlott ki, ezért a kárhelyparancsnok intézkedett a tanyán élő két személy, valamint az üzem dolgozóinak haladéktalan kimenekítéséről.

A forgatókönyv szerint a lakosságvédelmi- és lakosságtájékoztatási feladatok eredményes végrehajtása érdekében a település polgármestere a polgármesteri hivatal épületében aktivizálta a települési polgári védelmi parancsnokságot is.

A gyakorlat végén konzultációt folytattak és közösen értékelték a részt vett szervezetek és szakemberek a feladatok végrehajtását. A következő gyakorlatok alkalmával, ezekre a tapasztalatokra építve, lehetőség adódik a még hatékonyabb reagálásra, ami tovább erősíti a lakosság és az épített környezet biztonságát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában