Békéscsaba

2022.04.05. 17:28

Herczeg Tamás: óriási sikert értek el a kormánypártok

Óriási siker, hogy a kormánypárti lista 50 százalék feletti eredményt ért el a vasárnapi választáson, és hogy mind a négy Békés megyei választókerületben a Fidesz-KDNP-s jelölt nyert – így értékelte a vasárnapi országgyűlési választást a kedden a békéscsabai Fidesz-irodában tartott sajtótájékoztatón Herczeg Tamás országgyűlési képviselő, a Fidesz megyei elnöke.

Licska Balázs

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő, a Fidesz megyei elnöke kedden sajtótájékoztatón értékelte a vasárnapi választást /Fotó: Bencsik Ádám/

Általa nem várt eredményt hozott a vasárnapi választás – kezdte Herczeg Tamás országgyűlési képviselő, hozzátéve, hogy bár voltak olyan közvélemény-kutatások, amelyek nagyarányú kormánypárti győzelmet vetítettek elő, ilyen mértékű sikerre a döntő többség nem számított.


Jelezte: azt sem gondolta volna, hogy Békés megye 1. számú, békéscsabai központú választókerületében tíz százalékos különbség lesz az első és a második helyezett között. Ha fogadnia kellett volna, akkor 3-4 százalékos különbségre tippelt volna, de hogy melyik jelölt javára, nem merte volna megmondani.
Abban bizakodott ugyanakkor, hogy az elmúlt négy évben végzett munkának kell, hogy legyen valamilyen elismertsége. Hozzátette, ha most Békéscsabán önkormányzati választás lett volna, akkor 12-ből tíz körzetben a Fidesz-KDNP-s jelölt nyert volna, kettőben pedig az ellenzéki jelölt – összevetve a rá és a közös ellenzéki indulóra leadott voksokat.


Kiemelte: mindenkinek az országgyűlési képviselője lesz a békéscsabai választókerületben. Köszönetet mondott mindenkinek, aki részt vett a vasárnapi választáson, függetlenül attól, hogy melyik pártot, jelöltet támogatta; illetve azoknak, akik arra voksoltak, hogy a kormány és ő folytathassa a munkát; továbbá azoknak is, akik önkéntesként segítették a kampányát.


Gratulált és eredményes munkát kívánt a kormánypárti Dankó Bélának, dr. Kovács Józsefnek és Erdős Norbertnek, akik a másik három Békés megyei választókerületekben győztek, illetve a momentumos Sebők Évának, aki az ellenzéki listáról került be a Parlamentbe. A Fidesz megyei elnökeként hozzáfűzte: hatalmas eredmény szerinte, hogy mind a négy Békés megyei választókerületben a kormánypárti jelölt nyert.

Órási sikerként értékelte azt is, hogy a kormánypárti listára érkezett a voksok több mint fele. Jelezte, ez lesz ötödik alkalom, hogy Orbán Viktor miniszterelnök alakíthat kormányt, és a negyedik kétharmados többséggel. Az Országgyűlést a választástól számított 30 napon belül kell összehívnia a köztársasági elnöknek, és rögtön lesz egy fontos feladata: el kell fogadnia a jövő évi költségvetést, amelynek összeállítása kihívás lesz az orosz-ukrán háború sújtotta gazdasági helyzetben.


Elképesztőnek nevezte azt a kettősséget, ami van Budapest és a vidék között. Úgy véli, minél kisebbek a települések, annál inkább kormánypártiak. Szerinte a vidéket a hagyományok tisztelete, a konzervatív gondolkodásmód, a családok stabilitása, az egyházak szerepe nagyban megkülönbözteti a szabadelvűbb, kétmilliós nagyvárostól. Mint fogalmazott, ez a kétpólusúság ennyire élesen még nem látszott, és ezen el kell gondolkodni.
 

Nem adódtak össze az ellenzéki voksok


Herczeg Tamás országgyűlési képviselő elemezte a vasárnapi eredményeket is. Miközben csökkent az előző voksoláshoz képest a szavazásra jogosultak száma, emelkedett a támogatottsága. És miközben négy éve a Fidesz-KDNP-hez képest is kevesebb voksot kapott, most többet – szerinte látszott az az elkötelezett munka, amit a választókerületért végzett az elmúlt időszakban.


Hangsúlyozta, a siker szerinte annak is köszönhető, hogy jó volt az együttműködése az önkormányzatokkal, a településvezetőkkel, hogy képviselte a civil szervezetek érdekeit is.


Hozzátette: a hatpárti ellenzéki jelölt sokkal kevesebb szavazatot gyűjtött be, mint amennyit kaptak négy éve ugyanezek az ellenzéki pártok összességében a békéscsabai választókerületben. Beigazolódott szerinte az, hogy a több párt együtt indulása nem egy egyszerű matematikai képlet, hiszen nem adódtak össze az ellenzéki voksok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában