Békés megye

2022.04.29. 10:17

Gyorsan terjed a madárinfluenza

Nemrégiben több megyénkbeli telepen is felütötte fejét a madárinfluenza. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnál (Nébih) csütörtökön délután válaszoltak kérdéseinkre. Közölték, eddig Békés megyében 11 helyen, leginkább gazdaságok telephelyein mutatták ki a magas patogenitású (megbetegítő képességű) madárinfluenza H5N1 altípusát.

Állategészségügyi szakemberek szemlét tartanak egy kacsatelepen /Fotó: MTI-archív/

A madárkórral érintett települések: Mezőkovácsháza, Tótkomlós, Nagybánhegyes, Kaszaper, Nagykamarás, Magyarbánhegyes és Mezőhegyes. Hat lúd-, egy kacsa, két házityúk- és két háztáji állomány érintett. A hatóság elrendelte a kitörési pontok körüli háromkilométeres védő-, illetve a tízkilométeres megfigyelési körzet felállítását. Itt szigorú szállítási korlátozásokat léptettek életbe. Az érintett állományok és a közelben lévő kontakt gazdaságok felszámolása már a  gyanú alapján elkezdődött, most is folyamatosan zajlik.

 

– A hatóság erőn felül próbálja a betegség terjedését lassítani, illetve megállítani – hangsúlyozták a Nébihnél. – Az állat-egészségügyi szakemberek már a betegség gyanúja estén kiszállnak a helyszínre, mintát vesznek, azonnali zárlati intézkedéseket hoznak, szervezik és irányítják a beteg állomány felszámolását, ártalmatlanítását. Felügyelik a telepek takarítását, a fertőtlenítés menetét. Mindezzel párhuzamosan a központi hatóság szakemberei megkezdték a járványügyi nyomozást. Ennek során arra keresik a választ, próbálják feltárni azokat az okokat, amelyek odáig vezettek, hogy a betegség rövid idő alatt, nagyszámú telepen elterjedt.

A hivatalnál elmondták, a kártalanítással kapcsolatos tájékoztatások, információk folyamatosan elérhetők a Nébih honlapján. Ahol járványügyi intézkedés történik, ami állami kártalanítást von maga után, ott ez hivatalból megindul, nem kell az állattartóknak külön kérelmezniük. A korlátozás alatt álló területen alapvetően tilos mindenfajta állatmozgatás, ettől bizonyos esetekben a hatóság engedélyével eltérhetnek. A témával kapcsolatban az érintetteknek fontos, részletes információkat tettek közzé a Nébih madárinfluenza-aloldalán.

Előzmények:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában