Galériával

2022.04.15. 08:09

Gyermek néptáncosok versengtek Gyulán

A Gyermek Néptáncosok Országos Szólótánc Fesztiváljának dél-alföldi regionális válogatóját rendezték a gyulai Erkel Ferenc Művelődési Központban, csütörtökön délután.

P. G.

A résztvevők kiválóan felkészültek a Gyulán tartott megmérettetésre /Fotó: Imre György/

Az országos megmérettetést az Örökség Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Népművészeti Egyesület, a régiós versenyt a Békés Megyei Néptáncosok Szövetsége hívta életre.
Farkas Lilla hírportálunknak elmondta, a gyulai versengésen hatvanheten vettek részt Békés, Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyéből. Az Örökség egyesület elnökségi tagja, a Békés Megyei Néptáncosok Szövetsége Közhasznú Egyesület elnöke kifejtette, a fiatalok szólóban és párosban mérethették meg magukat a szakértői zsűri előtt. A fesztiválra pedig a tizenegy és tizenöt év közötti korosztály tagjai nevezhettek.

Mind a szólóban, mind a párosban indulóknak két táncanyagot kellett bemutatniuk, a kötelező anyagot a régióból kellett választani kalocsai, kiskunsági és Szeged környéki, dél-alföldi táncokból. A szabadon választott produkciót a Kárpát-medence bármely magyar vagy nemzetiségi táncanyagából adhatták elő a gyerekek.

A szakember kitért arra, hogy ha a tíz évvel ezelőtti helyzetre tekintünk vissza, óriási a fejlődés, ugyanakkor az elmúlt időszak, a járványhelyzet alaposan rányomta a bélyegét a körülményekre. A fiatalok most kezdenek mind fizikálisan, mind mentálisan újra összerázódni, ezért is fontosak az ilyen jellegű programok.

Farkas Lilla kérdésünkre szólt arról is, hogy a Békés megyei versenyzők is nagyszerűen helytálltak, akadt, aki kiemelt arany minősítést érdemelt ki. A fesztivál országos döntőjét június 10 és 12 között rendezik Szarvason. A szakember elmondta, jó esély van arra, hogy megyei versenyző is lesz a fináléban, de ezt egyelőre nem lehet biztosra mondani, hiszen ország valamennyi régiójában rendeznek hasonló válogatókat, az utolsót május 3-án tartják. A zsűri minden helyszínen minősítéseket és pontszámokat is ad az indulóknak, illetve videók is készülnek az egyes helyszíneken. Ezek alapján állhat össze a 600-700 induló fiatal közül a döntősök névsora.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában