Biztonság

2022.04.26. 18:37

Föld alá viszik a kábeleket Dévaványán

Folytatja a korábbi évek munkáját az OPUS TITÁSZ Zrt. a túzokok védelméért – derült ki az áramszolgáltató vállalat napokban kiadott közleményéből.

V. E.

Fotó: Mészáros János

Mint kiderült, a társaság újabb, több mint hat kilométer hosszú szakaszon viszi föld alá a villamos vezetékeket a védett madarak élőhelyein, Dévaványa és Túrkeve között. Az érintett szakaszon a középfeszültségű légvezeték bontási munkálatai már befejeződtek, a földkábelezés megvalósításához pedig mintegy 540 millió forint értékű beruházás valósult meg az előző években. Hozzátették, az átépítéshez elengedhetetlen fejlesztések részeként két alállomást és két transzformátor állomást építettek át, valamint egy középfeszültségű kapcsoló állomást létesítettek.

Hangsúlyozták, az élővilág megóvása érdekében meghatározó fontosságú, hogy a villamosenergia-elosztó társaságok egyre nagyobb mértékben alkalmazzák a madárvédelem szempontjából előremutató megoldásokat. 

A legjobb megoldások megtalálása és alkalmazása érdekében pedig az elosztói engedélyes társaságok évek óta együttműködnek az Agrárminisztériummal, a nemzeti parkokkal és a madárvédelmi szakemberekkel.

Az áramszolgáltató működési területén 2019-ben kezdődtek meg a munkálatok a túzokok védelméért. A program célja a Dévaványa és Túrkeve közötti 18 kilométeres szakasz villamosvezeték-hálózatának föld alá vezetése. 

Mivel a túzok, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) címerállataként a hazai természetvédelem egyik jelentős szimbóluma is, így a megóvásukra irányuló tevékenységek kiemelt jelentőséggel bírnak. Kifejtették, a hálózat átalakításra azért van szükség, mert a túzok az egyik legnagyobb röpképes madárként, jellemzően alacsonyan repül és nehezen tud repülési irányt változtatni, így nagyobb a kockázata annak, hogy oszlopoknak, illetve a légvezetékeknek ütközik.

Kiemelték, a madárbarát villamosvezeték-hálózat kialakításának munkafolyamata azon elsődleges szempontnak a figyelembevételével történik, hogy az átépítés során az ellátásbiztonság folyamatosan fennmaradjon. Végül elárulták, működési területükön 3997 gólyafészek tartó van, és a területileg illetékes nemzeti parkok, az MME és saját kezdeményezésre is kerülnek fel továbbiak. Részletezték, tavaly 113 gólyafészek tartót, valamint tucatnyi kerecsensólyom költőládát szereltek fel szakembereik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában