Értékmentés

2022.04.21. 06:30

Felújítják a Schéner-játékokat, a város segíti a helyreállítást

Ami egyáltalán megmaradt, az is leromlott állapotban van Schéner Mihály Kossuth-díjas művész alkotásai közül az általa megálmodott békéscsabai, Szigligeti utcai játszótéren. Ezért Fülöp Csaba önkormányzati képviselő a játékelemek felújítását kezdeményezte, és Varga Tamás alpolgármesterrel, valamint az önkormányzati köztéri alkotásokért felelős társaság (OMSZI) szakembereivel a minap bejárták a területet, és várják a szakvéleményt.

Nyemcsok László

A Schéner-lovacskákat kedvelik a gyermekek, de fontos ezen játékelemek felújítása is /Fotó: P. T./

A békéscsabai Meseház mellett a Szigligeti utcai játszóteret is Schéner Mihály álmodta meg a madárformájú óriásitatótól a stilizált lovakig, a fatotemre emlékeztető oszlopig. Találhatók betonelemek és fa remekművek egyaránt, de az idők folyamán sokuk tönkrement, elhasználódott. 

– Mivel jövőre ünnepeljük a Mester születésének századik évfordulóját, a játékelemek felújítása emiatt is időszerű, és erre van keret a város költségvetésében – hangsúlyozta Varga Tamás. – A megvalósítás részleteit kidolgozzuk a műemlékvédelmi szakemberekkel, és amit csak lehet, megőrzünk, továbbadunk a schéneri életműből. 

Fülöp Csaba kiemelte, a polgármestert és a jegyzőt is megkereste felújítási javaslatával. A város idei költségvetéséből hárommillió forintot különítettek el erre a célra. 

– A Mester játszótéri faalkotásai elhasználódtak, hiányosak, a szökőkút nem működik, a betonlovakra graffitiket rajzoltak, és a betont sok helyen leverték – ecsetelte Fülöp Csaba. – Műemlék jellegű játszótérről van szó, tehát a helyreállítás és a felújítás az OMSZI Intézményfenntartó Közhasznú Nonprofit Kft. javaslatai szerint valósulhat meg. 

Veres Krisztina, a Meseház vezetője elmondta, Schéner Mihály mindig is garabonciás képzőművésznek tartotta magát, és művészetének eszenciáját a Békési úti épületben ­helyezte el. 

– Megálmodott egy világot, és a békéscsabai játszótér műalkotásait is tudatos elképzelései alapján helyezték el – hangsúlyozta Veres Krisztina. – Schéner Mihály tudta, hogy minden gyermekben benne van az isteni zsenialitás szikrája. Ezért is tartotta kötelességének a gyermekkultúra támogatását, pallérozását, azt, hogy kreativitásra szoktassuk a jövő nemzedékét­. 

Magyarországon Schéner Mihály több játszótéri műalkotása is megtekinthető, de Békéscsabán található az egyetlen, teljességében és méreteiben is lenyűgöző, a korát évtizedekkel meghaladó játszótéri műtárgyainak összessége. Az adott kor építészete, a tízemeletes és négyemeletes panelházak adják a műalkotások hátterét, és a benne élő családok teszik ki a játszótér aktív közönségét, a gyermekeket. A játszóteret az 1970-es évek végén, a ’80-as évek elején adták át. Ekkor még a Meseház sem létezett, csak évekkel később, 1988-ban nyitotta meg kapuit. 

Veres Krisztina elmondta, a Meseház állandó kiállításán ma is megtekinthetők a játszótérre tervezett műalkotások makettjei. Ezek és a meglévő műszaki leírások alapján rekonstruálhatók azok az eredeti műtárgyak, amiket az idő vasfoga elkoptatott. 

A játékos szellem a legnagyobb kincs

Schéner Mihály hitvallása a következő volt: „Az élet megélése legyen a játéktervezés fő feladata, vagyis játékosan élni az életet a játékok által. Ez tartja meg a gyermeket játékosságában, és ez képes a felnőttet a mindennapi élet bajaiból kiemelni, sőt, megmenteni a haszna-fosztottság szorító félelmétől. Hiszem, hogy a játékos szellem a legnagyobb kincs, amit nem lehet merkantilista módon sem eladni, sem megvenni. A játékos szellem vagy a szellem játéka Isten legnagyobb ajándéka, egyben a legősibb is.” 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában