2022.04.11. 14:09
Együttműködik a Gyulahús és az agrárkamara
A jövő agráriuma címmel tartott üzemlátogatással egybekötött sajtótájékoztatót Kozsuch Kornél, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés megyei elnökjelöltje, általános alelnöke és Daka Zsolt, a Gyulahús Kft. ügyvezető igazgatója az élelmiszeripari cég központjában hétfőn délelőtt. Az eseményen az együttműködés lehetőségeiről, illetve a Gyulahús tavalyi tevékenységéről is szó esett.
Daka Zsolt és Kozsuch Kornél /Fotó: Imre György/
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara áprilisban gazdatalálkozókat indított, hiszen a NAK számára fontos, hogy egyeztessen a gazdákkal, illetve a kamarai tagsággal – fogalmazott a sajtótájékoztatón Kozsuch Kornél, a NAK Békés megyei elnökjelöltje, megyei általános alelnök. Mint elmondta, tagjaik között nem csak termelők és gazdák szerepelnek, hanem élelmiszer-előállítók, élelmiszer-feldolgozók, és mindazok, akik a gazdák terményeiből élelmiszert állítanak elő. A kamara tagja ennek megfelelően a Gyulahús Kft. is.– Nagyon fontos, hogy mindannyiuk véleményét, gondolatait meghalljuk, illetve meghallgassuk, és a jövőben is együtt dolgozva, közösen éljünk azokkal a lehetőségekkel, amelyek mentén előrehaladhatunk, fejlődhetünk, újabb beruházások valósulhatnak meg a megyében – hangsúlyozta Kozsuch Kornél.Daka Zsolt, a Gyulahús Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, kiváló az együttműködés a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával, amelynek szakemberei számos hasznos információval segítik cégük mindennapos munkáját.
Együttműködik a Gyulahús és az agrárkamara
Fotók: Imre György
Daka Zsolt kiemelten fontosnak nevezte, hogy tájékoztatást kapnak a különböző pályázati lehetőségekről, amelyek segíthetik a cég beruházási elképzeléseinek megvalósítását. Az ügyvezető igazgató ugyancsak az együttműködés lényeges területének nevezte a jövő generáció, a leendő húsipari dolgozók képzését. A Gyulahús jelenleg gyakorlati képzőhelyként is funkcionál, évről évre számos húsipari tanuló szerez ismereteket a cégnél.Mint a szakember kifejtette, 350 dolgozójuk van, a társaság pedig tavaly 8,3 milliárd forintos nettó árbevételt ért el. Legfőbb beruházási elképzelésük, hogy a jelenlegi Béke sugárúti telephelyről a Kétegyházi úti üzembe kerüljön át a szárazáruk gyártása. Kérdésünkre Daka Zsolt kifejtette, az idei évben is nagyon változó feltételek között dolgoznak, a világ még bizonytalanabbá vált. Ennek ellenére jelentős, mintegy 10 százalékos árbevétel-bővülést céloztak meg, mind a belföldi piacokon, mind az export tekintetében előrelépnének ebben az évben is.
Ennek érdekében új termékeket fejlesztenek és próbálnak bevezetni a piacra, a meglévő termékeket pedig még modernebb csomagolásban juttatják el a fogyasztókhoz. A szakember hangsúlyozta, ennek érdekében végeztek ráncfelvarrást ezen a területen is, aminek eredményeként a csomagolás esztétikusabb, modernebb, impozánsabb megjelenésűvé vált, és a csomagolástechnikát is ésszerűsítették. A Gyulahús népszerű, jól bevált ízei pedig így új arculattal vásárolhatók meg. Daka Zsolt kiemelte, egyre nagyobb a kereslet a magyar, valamint a hagyományos technológiával készülő termékek iránt.Kérdésünkre a szakember elmondta, cégüknek nincs és a korábbi években sem volt orosz, valamint ukrán partnere, ugyanakkor a háborús konfliktus a munkájukat befolyásolja, hiszen a kialakult helyzet az alapanyagok és energia árát, illetve a segédanyagok elérhetőségét egyaránt befolyásolja. Hozzátette, magyar sertésalapanyagból dolgoznak, de importra is szorulnak, mivel a szárazáru-gyártáshoz nincs elég nagy súlyú sertés hazánkban.
Magyar termékek a középpontban
Kozsuch Kornél fontos feladatnak nevezte, hogy a sertéstenyésztőket arra ösztönözzék, hogy a piaci igényeknek megfelelően, nagy húsú sertéseket is tartsanak, ami megteremti a kiváló szárazkolbász alapanyagát. – A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara egyik legfőbb célja, hogy a hazánkban magyar takarmánnyal nevelt állatokat, Magyarországon dolgozzák fel, és ezek a kiváló termékek a magyar fogyasztók asztalára kerüljenek – fogalmazott a megyei elnökjelölt, egy személyben megyei általános alelnök. Kozsuch Kornél elmondta, a rendezvényeken, különböző találkozókon, programokon is minden alkalommal a magyar feldolgozók termékeit igyekeznek népszerűsíteni, illetve azok érdekeit képviselni.