Békés megye

2022.04.23. 06:30

Dacolnak a bajokkal a dinnyések

Kevesebb lesz idén a dinnye hazánkban, ennek megfelelően Békésben is. Ancsin László gerendási és Mochnács György békéscsabai termelő is visszafogta némileg a termesztést. Bár a háborús helyzet növelheti a hazai görögdinnye iránti külföldi keresletet, a szakemberek ennek ellenére kihívásokkal teli szezonra számítanak.

Nyemcsok László, [email protected]

Fotók: Bencsik Ádám

Ancsin László 38 éve termeszt dinnyét Gerendáson, és ő is felére csökkentette eredeti termőterületét. Az idei visszafogottság oka a termeléshez szükséges input-anyagok áremelkedése a vetőmagtól a műtrágyáig.

– Immáron 2,7–3 millió forint egy hektár dinnye előállításának az önköltsége, és a világban lévő bizonytalanság miatt nem látjuk, hogy ez miként térül meg, hogyan tudunk némi hasznot termelni, ami legalább a befektetett munka eredményét visszahozza – ecsetelte Ancsin László. – Jelentősen emelkedtek a növényvédő szerek árai, és azt is pontosan meghatározza a hatóság, hogy miből, mennyit, milyen idősávban használhatunk. Ez teljesen rendben van, mert uniós előírás, minden tagállam számára kötelező, de Marokkó vagy Dél-Afrika kívül esik ezen, úgynevezett harmadik országként.

– Szinte már akkor beérkezik az árujuk, amikor mi még csak az ültetést végezzük – hangsúlyozta a gerendási termelő. – Ennek ellenére minőségi, Békés megyei földeken termett dinnyékhez juthatnak hozzá a vásárlók, ebből nem engedünk. 

A legkeresettebb továbbra is a piros húsú, ezen belül a magszegény görög. A sárgadinnyénél a zöld húsú, úgynevezett cukordinnyét inkább csak a termelői piacokon keresik, többségében a sárgabélű gyümölcs kelendő.  

Csanádapácán ültetik a dinnyepalántákat.

Mochnács György 45 éve termeszt dinnyét Békéscsabán. Elmondta, a hétvégén kezdik a palánták kiültetését. Remélhetőleg akkor már az éjszakai lehűlés és a hideg talajhőmérséklet sem lesz akadályozó tényező.

– A vásárlókat nem a termesztés, a mi gondunk-baja érdekli, hanem az, hogy a megszokott minőséget kapja – magyarázta Mochnács György. – A legfontosabb idén is az lesz számunkra, hogy a környéken tőtől a vevőig maximum 2–3 napon belül eljusson a gyümölcs.

Ifjabb Ancsin László is kiveszi a részét gerendási dinnyeföldjükön a palánták ültetéséből.

A helyi keresletet elégítik ki

Mochnács György kiemelte, ha friss, zamatos, édes, egyenletes hússzerkezetű dinnyét kínál az ember, akkor a vásárló nem elsősorban az árat nézi.

– A szezonban kilónként 10–30 forintnál nincs nagyobb eltérés a csabai piacon – ecsetelte Mochnács György. – Amennyiben a vevő elégedett a portékával, akkor visszatér, de ha csak egyszer is csalódott valahol, akkor mástól vásárol. A lékelés, a dinnye „kopogtatása”, a kocsány nézegetése ezért sem divat már. A vásárlók bíznak abban, és árujában, akit régóta ismernek. A FruitVeb-től mi is kaptunk tájékoztatást, hogy az ukrán áru kiesése miatt nagyobb lesz a kereslet. Mi azonban elsősorban a helyi keresletet, igényeket elégítjük ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában