Testületi ülés

2022.04.22. 21:00

Az újratelepítést ünneplik a tótkomlósiak

Ünnepi testületi ülést tartottak a Természet Házában pénteken. Április 24. jelentős nap a város történelmében. Minden évben ezen a napon emlékeznek meg arról a 80 szlovák családról, akik 1746-ban az akkor lakatlan Komlós pusztára érkeztek és kezdtek új életet. Sajnos az elmúlt években megszakadt a hagyomány a pandémia miatt. Ebben az évben viszont immár 276. évfordulóját ünneplik Tótkomlós újratelepítésének.

Cs. I.

Díjátadás a város napján Tótkomlóson /Fotó: BMH/

Zsura Zoltán polgármester ünnepi köszöntője után átadták a Pro Urbe kitüntető díjakat. A képviselő-testület 2022-ben Stirbitz John Jánosné Dankó Erzsébet Katalinnak adományozta az elismerést, akinek a felmenői már a település alapításakor, 1746-ban itt voltak. A matematika-fizika szakos tanári diplomájával Tótkomlóson kezdett tanítani, s mellette érdeklődéssel fordult a néprajz felé is, évekig végzett gyűjtőmunkát. 

 

A helyi művelődési központ kézimunka szakkörében egyedi hímzések tervezője a művészeti kör vezetője volt több mint két évtizedig. Munkásságát 1988-ban Népi Iparművész címmel ismerte el a szakma. Hat kiadványt szerkesztett a helyi értékek, a Maroshát és Száraz-ér vidéke megismeréséért a diákoknak és felnőtteknek ajánlva. Tótkomlós néprajzával kapcsolatos gyűjtései, prezentációi, szervezői és szerkesztési munkája a 2011-ben kiadott, a Komlósi Szlovákok Díszítőművészete című könyv alapját képezték. Szakértelmével, erős kötődésével Tótkomlóshoz megalakulása óta aktív tagja a helyi értéktár bizottságnak.

Pro Urbe kitüntető díjat kapott a Tótkomlósi Torna Club, a település legrégebben alapított civil szervezete. 1927-ben jött létre Tótkomlósi Athletikai Club néven. A legaktívabban labdarúgó, úszó, atlétika, sakk, kézilabda, sőt egy rövid ideig vízilabda szakosztályokkal is rendelkezett a klub. A 95 esztendő alatt legalább 18 elnök állt a TTC élén és 38 edző irányítása alatt zajlott a munka. Közülük a leghosszabb ideig Matajsz Pál szolgálta a csapatot.
Átadták a Tótkomlós Ifjú Tehetsége díjakat, idén Krátky Emese, Lőrincz Boglárka, Stirbitz Milán, Takács Janka, Valjer Dániel vehette át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában