Galériával

2022.04.20. 06:30

Az életigenlésre tanít a Békéscsabai Jókai Színház legújabb darabja

Pénteken mutatják be Joseph Stein – John Kander – Fred Ebb: Zorba, a görög című musicalt a csabai teátrumban. Az előadást a Jászai Mari-díjas Radó Denise rendezésében láthatja majd a közönség.

Vágvölgyi Nóra

Az élet hullámhegyei által kiváltott reakciók kezelésére mutat példát a Jókai színház új zenés színdarabja, amely a hatvanas években, Kréta szigetén játszódik /Fotó: Bencsik Ádám/

Görög hangulat uralkodik ezen a héten a Jókai színház színpadán, hiszen pénteken kerül a nagyközönség elé Joseph Stein – John Kander – Fred Ebb: Zorba, a görög című musical. Az előadás rendezője, a Jászai Mari-díjas Radó Denise a főpróbán kiemelte, a zenés darab tökéletesen átadja a regény gondolatiságát, amely – a könyv alapján készült filmben is felcsendülő – zene által válik teljesé.

– Az előadás végére a közönség is megismerheti majd, milyen a déli mentalitás, hogyan lehet kimutatni minden érzelmet, legyen az pozitív vagy negatív. A szereplőkön keresztül ők is megtapasztalhatják, miként fedezhetünk fel valami pozitívumot a romok között, magunk körül, amely segít megélni, túlélni a jelent – avatott be a részletekbe a rendező.

Hozzátette, a Zorbát bár Amerikában sokat játszották, Magyarországon mégsem került bele a színházi látképbe. 

– Egy nagyon szép, mély mondanivalóval bíró színdarab. Megtanít a mának, a pillanatban élni. Miközben arra figyelmeztet, hogy élvezzünk ki, lássuk meg a pillanat tökéletességét, mert ez teszi szebbé az életet – hangsúlyozta Radó Denise.

Mint elhangzott, az előadás Krétán játszódik a hatvanas években, oda érkezik az író, Niko, aki örökölt a családjától egy bányát. Itt találkozik Zorbával, aki megtanítja őt élni. Ám az írónak Zorba nem hoz szerencsét: először a bánya omlik be, aztán a görög világmegváltó ötlete, a fakitermelő vállalkozás is befuccsol. 

A rönkfa szállítására a hegyoldalba épített drótpálya mindenestül összeomlik, maga alá temetve az író összes megtakarított pénzét. Niko azonban kap cserébe valami sokkal fontosabbat, elsajátítja az életigenlést, a pozitív gondolkodás filozófiáját, a romok alatt pedig már ő javasolja: „Táncoljunk!” 

A csabai előadáson Zorbát Katkó Ferenc alakítja. A színművész a próbán kiemelte, minden ember életében van egy kalandor korszak, amikor önfeledten éli az életét. 

 

– Ugyanakkor Zorba mögött van egy komoly élettapasztalat is, amit próbál átadni Nikonak. Igyekszik megtanítani őt arra, hogyan legyen szabad. Hiszen annyira rövid az élet, nem éri meg rágódni, aggódni rajta. Remélem ebből az érzésből a közönségnek is sikerül átadnunk valamennyit – fogalmazott a színművész.

Czitor Attilát Niko szerepében láthatja majd a közönség. A színművész szerint Niko nem enged utat az érzéseinek, mindent ésszel akar megoldani. 

– Majd találkozik Zorbával, a világkalandorral, aki mellett számos katarzist él át. Ezalatt pedig beleszeret az özvegy Melinába, akit a falu lakói megölnek. Innen próbál felállni. Ebben segít neki Zorba, aki megmutatja, hogy nem felejteni, hanem emlékezni kell, és akkor idővel minden sebünk begyógyul – avatott be minket a színművész.

A próbán Liszi Melinda, – aki Melinát játssza – elmondta, a darabban megjelenő társadalomban a nők hallgatnak, senki sem kérdezi őket. 

– Melinát a férje halála pedig még inkább megkeményíti. Talán ezért is találják meg egymást Nikoval, aki szintén egy magányos, sérül, szárnyaszegett pillangó. És ez okozza a vesztüket is – mesélte a színművésznő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában