Kutyakiképzés

2022.04.08. 16:06

A sámsoni polgárőrök is kaptak kuvaszkölyköt

A fajtamentő-mintaprogram keretében immár ötödik alkalommal vehetett át kuvaszkölyköket – mégpedig Baltazárt, Áfonyát és Borkát – az Agrárminisztérium támogatásával az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) a minap.

Ny. L.

Illusztráció /Shutterstock.com/

V. Németh Zsolt, az agrártárca kiemelkedő értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztosa úgy fogalmazott, a génmegőrzési program keretében évekkel ezelőtt kilenc magyar kutyafajtát nyilvánítottak hungarikummá, köztük a kuvaszt is. Ezt a fajtát nemcsak pásztorkutyaként lehet alkalmazni, hanem bűnmegelőzési céllal is, ezt bizonyítja az Országos Polgárőr Szövetséggel indított közös program, melynek keretében immár több mint 20 kuvasz lát el járőrszolgálatot az országban. 

Ezt a kutyafajtát bátorsága, intelligenciája és tekintélyt parancsoló megjelenése teszi alkalmassá a járőrszolgálatra.

Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára – aki maga is polgárőr – megköszönte a tárca támogatását, amely a kutyák kiképzésének költségeit fedezi. Mint mondta, a járőrszolgálatba állított kuvaszok beváltak, így a fajtának nemcsak múltja, de jövője is lesz.

A polgárőrségnél minden évben pályázat útján választják ki azokat az egyesületeket, amelyek alkalmasak arra, hogy a kutyákat felneveljék, kiképezzék és a polgárőrség kötelékébe állítsák. 

A kutyákat a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetsége vásárolja meg megbízható tenyésztőktől, és ajánlja fel a polgárőrségnek. Az Agrárminisztérium kutyánként 300 ezer forinttal támogatja a programot. Az OPSZ-nél jelenleg 173 kutyás polgárőr és 85 vizsgázott polgárőrkutya van, köztük 28 kuvasz. Az „ifjú polgárőrkutyák” új otthona a Pilis­vörösváron, Törökbálinton és Békéssámsonban működő egyesületeknél lesz. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában