Oktatás

2022.04.12. 17:29

A hazafias nevelés is cél a kadétprogramban Szeghalmon

Együttműködési megállapodást kötött a szeghalmi Péter András Gimnázium és Kollégium a Magyar Honvédséggel az iskolában bevezetni kívánt honvéd kadét programról, jelentették be az érintettek kedden délután, az iskola épületében.

B. O.

Kepenyes András, Somogyiné Ambrus Erika, Vantal Zsolt és Macsári József az együttműködési megállapodás aláírásakor /Fotó: Busi Ottó/

A Szeghalmon tartott bejelentésből kiderül, a három szintből álló program a hazafias- és honvédelmi nevelést célozza, tudatosítva a haza szeretetének és védelmének fontosságát. A honvéd kadétok közismereti képzésben vesznek részt, honvédelmi alapismeretek tantárgyat tanulnak, mindezek mellett számos egyéb ismeretre is szert tesznek: elsősegélynyújtás, terepen való tájékozódás, táborozási ismeretek vagy akár önvédelem. A fiatalok tanulmányaik alatt pedig ösztöndíjat is kaphatnak.

Somogyiné Ambrus Erika, az iskola igazgatója az együttműködés előnyeit ecsetelte, majd a hazafias nevelésről beszélt. – A kadétprogramhoz való csatlakozásunk olyan lehetőségeket nyújt a sárréti térség és a nagy múltú középiskolánk számára, mely egyúttal az itt élők javát is szolgálja – emelte ki.

– Nemzeti érdek az ifjúság hazafiasságra nevelése, ebben nagyszerű segítség a kadétprogram – hangsúlyozta Vantal Zsolt ezredes, a Magyar Honvédség 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred parancsnoka. Hozzátette, a fiatalok olyan alapértékeket – köztük fegyelem, becsület, precizitás, közösséghez tartozás – sajátíthatnak el, amelyeket a későbbiekben nemcsak a katonai pálya során, de a civil életben is hasznosíthatnak.

Kepenyes András a Gyulai Tankerületi Központ irodavezetője örömét fejezte ki, hogy az intézmény csatlakozott a programhoz, egyben kijelentette: rendkívül fontos a modern és ütőképes haderő kiépítése.

Macsári József, Szeghalom polgármestere az iskola múltját és jelenét ecsetelte, kiemelve azokat a neves személyeket, akik az intézmény falai közt nevelkedtek, egyben üdvözölte a kadétprogramban való részvételt. Elmondta, hogy az intézményt központi forrásból, a város döntése alapján modernizálják: a közel 100 esztendős nyílászárókat cserélik le a gimnáziumban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában