Galériával

2022.04.12. 18:04

A Felvidékről kitelepített magyarokra emlékeztek Békéscsabán

A Felvidékről kitelepített magyarokra emlékeztek kedden Békéscsabán, a városháza árkádsorán, az eseményen részt vettek a történteket egykor átélők, azaz a „fehérlaposok” és leszármazottaik is.

L. B.

/Fotó: Bencsik Ádám/

A békéscsabai megemlékezésen Szarvas Péter polgármester felelevenítette, hogy 1947. április 12-én indult el az első transzport a Felvidékről az 1945-ös Beneš-dekrétumok alapján. Több tízezer magyar volt kénytelen elhagyni szülőföldjét egyetlen bőrönddel, hátrahagyva otthonát, értékeit. Hangsúlyozta, az egyetlen bűnük az volt, hogy magyarok voltak. Számukra a második világháború befejeződése nem a békét, hanem az üldöztetést, a jogfosztást hozta el. Békéscsabára ötszáz felvidéki család került, akik a helyi közösség hasznos tagjaivá váltak.

Az egyik átélő, „fehérlapos” család tagja, Barcs Anikó is elmondta, hogy 75 éve indultak az első vagonok a kitelepítettek számára ismeretlen úticél felé, fegyveresek kíséretében. Azok, akiket kiválasztottak, akik megkapták a fehér lapot, távozni kényszerültek az ősi kötelékből, és csak az Istenbe vetett töretlen hit adott nekik esélyt a túlélésre. Mint fogalmazott, „etnikai tisztogatás” történt, megfosztották a magyarokat állampolgárságuktól, elvették jogaikat, vagyonukat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában