Szakmai fórum Füzesgyarmaton

2022.04.21. 17:07

A Békés megyei családi porták felvirágoztatása is a cél

Szakmai fórumon mutatták be a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság által – a Belügyminisztérium támogatásával – meghirdetett Családi Porta- és Szociális földprogramot csütörtökön, Füzesgyarmaton. A családi gazdálkodást támogató pályázat elsődleges célja a vidéken élő, hátrányos helyzetű, valamint rászoruló családok életminőségének javítása, önfenntartó képességének kialakítása.

Vágvölgyi Nóra, [email protected]

A program részleteit Sztojka Attila, Stixné Barakkó Györgyi, a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság dél-alföldi igazgatója és Csernai Erika ismertette /Fotó: Imre György/

A nemrégiben meghirdetett Családi Portaprogram – Szociális földprogram elnevezésű pályázat szervezett kerek között támogatja a vidéken élő hátrányos helyzetű, valamint rászoruló családok konyhakertjeinek megművelését. Továbbá hozzájárul a kisállattartási gyakorlat megerősítéséhez, az önellátás alapjainak megszilárdításához – hangzott el a Füzesgyarmaton tartott szakmai fórumon. 

A tájékoztatónapon Sztojka Attila roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos, a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság főigazgatója tartott beszédet.

 A kormánybiztos kifejtette, a Családi Portaprogram több mint 20 évvel ezelőtt, Szociális földprogram néven indult el, célja a hátrányos helyzetű emberek megélhetésének segítése.

– Idővel egyértelművé vált, hogy a Családi Portaprogramnak meg kell újulnia. Ezért mostanra a fő cél a sok esetben rendezetlen porták rendbetétele lett. Ebben kell segítséget nyújtanunk az érintett családoknak – hangsúlyozta a kormánybiztos. Hozzátette, ma már az is látszik, hogy a vidéki élet sok esetben előnnyé kovácsolható, egyre nagyobb értékek nőnek ki ebből a környezetből. 

– A mi dolgunk az, hogy ezeket a kincseket előtérbe hozzuk, a megműveletlen földterületeket művelésbe vonjuk. Éppen ezért, a Családi Portaprogram célja is az, hogy a mikrokörnyezetben rendelkezésre álló erőforrások bevonásával olyan élelmiszereket termeltessünk, amelyeket nagyszüleink, szüleink is termeltek, használtak – emelte ki Sztojka Attila.

Mint elhangzott, a pályázatok támogatására rendelkezésre álló keretösszeg 240 millió forint.

 A pályázatba a kiírás szerint településenként legalább tíz családot kell bevonni. A rendelkezésre álló támogatási összeg negyven család esetében a kétmillió forintot is meghaladhatja.

– Szeretnénk valódi, kézzelfogható és hosszútávú segítséget nyújtani az embereknek, mentoraink által megtanítani őket a portájuk gondozására, az ott termelt értékek kezelésére. Ezáltal idővel olyan értékek jöhetnek létre, amelyek túlmutatnak majd a családi gazdálkodásokon. Hiszen azok, akik minőséget tudnak termelni, idővel akár értékesíthetik is a terményeiket – hangsúlyozta a főigazgató.

 

Ezt követően a benyújtáshoz szükséges gyakorlati tudnivalókat Csernai Erika, a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság támogatásirányítási főosztály vezetője ismertette a fórumon. A szakember előadásában kiemelte, a pályázatot elektronikus úton kell benyújtani, melynek határideje április 25-e. Végül a program zárásaként a résztvevők tehették fel kérdéseiket a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság munkatársainak.

Gyümölcsös kialakítását is támogatják

A nemrégiben meghirdetett Családi Portaprogram mindent magában foglal, ami egy családi porta felvirágoztatásához kell. Így a támogatási kérelmet konyhakert kialakítása, művelése és kisállattartás mellett, előkert és gyümölcsöskert kialakítására, művelésére is benyújthatják az arra jogosultak. Emellett mentor és mezőgazdasági szakmai segítő is a rendelkezésükre áll, illetve mezőgazdasági tájékoztató előadások, mezőgazdasági tanácsadás is segíti őket a minőségi megvalósításban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában