Legelsősegély Alapítvány

2022.03.29. 14:54

Újraélesztést tanítottak a diákoknak Gyulán

Újraélesztő tanfolyamot szervezett a Legelsősegély Alapítvány kedden, a gyulai Karácsonyi János Katolikus Gimnáziumban.

P. G.

Forrás: Bencsik Ádám

Andó Ilona, az alapítvány kuratóriumi elnöke elmondta, hazánkban naponta 70 ember hal meg hirtelen szívhalál következtében, miközben azonnali segítségnyújtással többségük megmenthető lenne.

Fotó: Bencsik Ádám

 

– Ehhez elegendő lenne azoknak a szükséges alapfogásoknak az ismerete és használata, amelyeket kedden, Gyulán is megtanítottunk a diákoknak – tette hozzá Andó Ilona, aki Haász Gábor alapítóval közösen vezette a foglalkozásokat. A skandináv országokban a lakosság 80-90, helyenként 95 százaléka képes a segítségnyújtásra, míg Magyarországon ez az arány 3-4 százalékra tehető. A Legelsősegély Alapítvány ezért is indított oktatási programot, amiben az Emberi Erőforrások Minisztériuma pályázati forrásokkal, és Skoda járművek biztosításával támogatja a szervezetet. A kezdeményezés lényege, hogy általános iskola negyedik osztályától tanítják a klasszikus segítségnyújtást, például a mellkasmasszást, a befúvást.

– A gyerekek magabiztos, jó tudást szereznek ahhoz, hogy ha segítségre van szükség, ne a félelem erősödjön bennük, hanem merjenek segíteni – fogalmazott.

Fotó: Bencsik Ádám

Bengery Zsoltné, az iskola intézményvezetője elmondta, nagyon fontosnak tartották, hogy részt vegyenek az alapítvány programján. Mint megtudtuk, a lehetőségnek köszönhetően valamennyi 9.-11-es diákjuk, mintegy 150 fiatal és pedagógusok is elsajátíthatták azt a magabiztos tudást, amivel azonnal, habozás nélkül segíteni tudnak. A képzésről a résztvevők tanúsítványt is kaptak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában