Galériával

2022.03.13. 11:28

Tombolt a közönség a csabai retró fesztiválon

Korszakalkotó volt, a fellépők pedig imádtak Békéscsabára járni – ezt mondták az 1998 és 2012 között 35 alkalmat megélt rendezvénysorozatról, a Frankó Dance Fesztiválokról. Szombaton a Csabagyöngye Kulturális Központban retró eseményt szerveztek, amelyen fellépett többek között a Kozmix és Pataky Attila, és az egykori műsorvezetők ugyancsak megjelentek.

Licska Balázs

Kozmix a házban! – szólt a Csabagyöngye Kulturális Központban a Retro Frankó Dance Fesztiválon /Fotó: Imre György/

– Testben és lélekben egyformán gondolkodunk a világról, a világot formáló legfontosabb dolgokról – mint Istenről, a hazáról, a nemzetről és a családról, azaz a normalitásról – a szervezővel, Frankó Attilával – mondta Pataky Attila, hogy miért szeretett annak idején fellépni a Frankó Dance Fesztiválokon. Hogy melyik rendezvényt élte meg csúcsként, azt felelte: nincs ilyen.


– Én a jelenben élek. A ma a legfontosabb, minden más a múlt része. Az a leglényegesebb, hogy amit éppen csinálok, abban ott legyek, és továbbítsam az üzenetet. Ami lehet, hogy csupán egy apróság, de fontos azért, hogy azok maradhassunk, akik vagyunk, magyarok – folytatta Pataky Attila, miközben pont felrakta magára a fellépésre készülődve a rá jellemző karkötőket.


– Az, hogy rendszeresen itt voltunk a Frankó Dance Fesztiválokon, és hogy most is itt voltunk, annak köszönhető, hogy mindegyik buli remekül sült el – mondta Hozsó és Lala, a Kozmix két tagja. Érdekességként megemlítették, hogy az első Békés megyei fellépéseiken mindig ott volt egy kissrác, a legutóbbiakon pedig már egy felnőtt férfi, és kiderült, hogy ugyanarról a fiúról van szó.

 

– Végigkíséri azt az utat, amit bejárunk – tették hozzá. Kiemelték, hogy most is azt teszik, amit az elmúlt 26 évben, azaz koncertről koncertre mennek, szombaton is Békéscsaba után indultak Miskolcra. Bár a koronavírus-járvány és a korlátozások miatt az elmúlt időszak nem volt felhőtlen számukra, amikor csak lehetett, járták az országot, szórakoztatták a közönséget.


A retró fesztiválon Levi Da Cruz, azaz Gaál Levente pörgette a lemezeket, aki az első, 1998-as Frankó Dance Fesztiválon a műsort vezette. Hangsúlyozta, hogy a rendezvények korszakalkotók voltak, hiszen akkoriban azt sem tudták, hogy mi az a fesztivál, és kuriózum volt, hogy egy este az akkori hazai zenei élet nagyágyúi léptek fel egymást követően.


Gaál Levente több helyen is rádiózott Békéscsabán, majd elkerült a városból. Lemezlovasként zenélt Ibizától Las Vegason át Thaiföldig. Ma már brandépítéssel foglalkozik, és jó érzés volt számára, hogy a retró fesztiválon szórakoztathatta a közönséget, hogy visszatérhetett a gyökereihez. Hitvallása, hogy az aktuális fellépésen a zenésznek olyan pluszt kell adni a publikumnak, amit addig az máshol korábban nem kaphatott meg.


A szervező, Frankó Attila hatalmas megtiszteltetésként értékelte, hogy a fellépők elfogadták a meghívását a retró fesztiválra. Kiemelte, a mostani esemény teljes jegybevételének tíz százalékával a Szeretlek Békéscsaba Egyesület a Magyar Máltai Szeretetszolgálaton keresztül a kárpátaljai magyarokat, az ukrán-orosz háború elől menekülőket segíti.


 

Imádtak a fellépők Békéscsabára járni


– Sok olyan előadót konferálhattam fel az Inflagrantitól kezdve az AD Studión át Josh és Juttáig, akiket addig csak cédén és rádióban hallottam – mondta Oszlács Norbert, aki sok Frankó Dance Fesztiválon kapott szerepet műsorvezetőként. Más, Frankó Attila által szervezett programon is feltűnt házigazdaként, és vicces sztoriként felhozta: egyszer Delhusa Gjon háttértáncosa is volt.


– Mindig profi volt a szervezés, nem csak egy egyszerű forgatókönyvet kaptam a kezembe. Még az is meg volt szabva, hogy melyik oldalról szabad felmennem a színpadra – tette hozzá Orosz Sándor, aki szintén többször vezette a műsort. Hangsúlyozta, a fellépők imádtak Békéscsabára járni, mivel olyan technikai háttérrel találkoztak, ami akkoriban ritkaságnak számított.
– A fesztiválokat megelőző üzletember-találkozókon mindig olyanok futhattak össze, akik a mindennapokban egymás mellett élnek és dolgoznak, ezért nem ismerik egymást. De ezeken az alkalmakon beszélgethettek, és ezekből a csevejekből később nagy dolgok születtek – emelte ki Horváth Szabolcs, aki a mostani retró fesztiválon is vezette a műsort.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában