Békés megye

2022.03.20. 15:25

Több százezer órát szolgáltak a polgárőrök

Évindító közbiztonsági fórumot szervezett a Békés Megyei Polgárőrök Szövetsége pénteken délelőtt Békésen, a polgármesteri hivatal dísztermében.

Fotó: Jenei Péter

Az eseményen dr. Varga K. Attila rendőr ezredes, Békés megye rendőrfőkapitánya adott tájékoztatást a megye közbiztonsági, bűnügyi, bűnmegelőzési helyzetéről, amelynek során górcső alá vette a tavalyi évet.

 

Dr. Varga K. Attila értekezésében elmondta, legfontosabb stratégiai partnerük a polgárőrség, összesen 74 polgárőr szervezettel van érvényes együttműködési megállapodásuk. Kiemelte, a polgárőrök megkülönböztetett figyelmet fordítanak a bűnmegelőzésre, a rendőrség baleset-megelőzési programjain való résztvételre, valamint a közterületi járőrszolgálatra.

Dankó Béla országgyűlési képviselő is köszöntőt mondott a rendezvényen Fotó: Jenei Péter

– Ennek ékes tanúbizonysága, hogy részt vettek a rendőrség fokozott ellenőrzésein, biztosítási feladataiban, 18 alatti fiatalok alkoholfogyasztásának visszaszorítása érdekében a szórakozóhelyek, vendéglátóegységek ellenőrzéseiben, a turisztikai idény rendőri feladatainak segítésében, a rászorulókat fenyegető veszélyhelyzetek megelőzésében, a Mindenszentekkel, halottak napjával, évvégi ünnepekkel kapcsolatos feladatok végrehajtásában. Emellett az oltások zavartalanságának biztosításába, a bűnmegelőzési feladatok ellátásába és a határőrizet erősítésébe is bekapcsolódtak – sorolta a megyei rendőrfőkapitány, aki számos konkrét számot ismertetett a közös munka kapcsán. Egyebek mellett szólt arról, hogy polgárőri jelzések alap tavaly negyvenhárom elfogás és ötvennyolc alkalommal előállítás történt.

 

Dr. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke a polgárőrség elfogadottságának, kapcsolatainak és a településeken élőkkel való együttműködésének kérdését járta körül. Mint elmondta, Magyarország kormánya a közbiztonságot nemzeti ügynek tekinti, aminek eredményeként hazánk a világ egyik legbiztonságosabb országa.

 

– Mindez elsősorban Magyarország rendőrségének köszönhető, ami mellé a kormány „odatette” a polgárőrséget, biztosítva a szervezet számára a törvényi hátteret. A kabinet támogatja, és stratégiai partnerként kezeli a polgárőrség – hangsúlyozta.

Gyarmati Sándortól, a Békés Megyei Polgárőrök Szövetségének elnökétől megtudtuk, hogy tavaly a megye polgárőrei önállóan 642 ezer 420, a rendőrséggel közösen 39 ezer 715 óra szolgálatot láttak el, míg a lovas polgárőrök 9620 órát teljesítettek így az összesen óraszám megközelítette 692 ezret. A megyében hetvenöt egyesületben 2341 polgárőr tevékenykedik.

 

Dankó Béla országgyűlési képviselő köszöntőjében hangsúlyozta, a biztonság mindenek felett áll, éppen ezért a legnagyobb köszönet illeti azokat az embereket, akik arról gondoskodnak. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában