Kettős-Körös ártere

2022.03.16. 11:15

Több mint tizenegyezer fát ültettek el Tarcsán

Mintegy 11 ezer 500 facsemetét ültettek el az elmúlt néhány hétben Köröstarcsán a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖVIZIG) és az önkormányzat munkatársai – tudtuk meg Lipcsei Zoltán polgármestertől.

P. G.

Lipcsei Zoltán: szeretnénk megőrizni természeti értékeinket

A településvezető elmondta, a telepítések a Kettős-Körös árterét érintették. – A munkálatokat több ok is indokolta – fogalmazott a polgármester. – A terület ott helyezkedik el, ahol településünk legendás rendezvénye, a Megyei Amatőr Művészeti Fesztivál, a MAMF egykoron zajlott, ezért is nagyon fontos része községünknek. Mint megtudtuk, korábban a folyó mellett számos évtizedek óta túlérett, és emiatt veszélyes fát kellett kivágni a biztonság érdekében. Kiemelte, a fakivágás természetesen sosem népszerű lépés, de az emberek védelme mindenek felett kell, hogy álljon. Mindezt ugyanakkor egy tudatos erdőtelepítés követte, ami évtizedekre biztonságos fás területet hozhat létre a Kettős-Körös különleges táján. 

A polgármester hozzátette, a fák a települések tüdejének számítanak, az erdők csökkentik az üvegházhatású gázok mértékét és a szén-dioxid-kibocsátást, hozzájárulnak a talaj erózióval szembeni védelméhez, bekapcsolódnak a víz körforgásába, számos faj élőhelyéül szolgálnak. – A faültetéssel emellett természetesen a következő nemzedékekre is gondolunk, szeretnénk egy minél élhetőbb települést biztosítani a jövő generációk számára – hangsúlyozta Lipcsei Zoltán. 

– Biztos vagyok benne, hogy a zöld környezet egyre többek szemében értékelődik fel. Emellett Köröstarcsa egy szép és különleges környezetben fekvő község, amelynek természeti értékeiket mindenképpen szeretnénk megőrizni. Ezt erősítik a közelmúltban lezajlott fatelepítések is. Lipcsei Zoltán elmondta, a KÖVIZIG 9000 fát telepített, 1000-1000 fekete nyár, mézgás éger és fehér fűzfát, valamint hatezer szürke nyár csemetét ültettek el. Az önkormányzat pedig saját forrásból további 2500 hazai nyár csemetét ültetett el az egyébként állami, de közigazgatásilag Köröstarcsához tartozó területen. A polgármester hangsúlyozta, egy, a jövő szempontjából nagyon fontos fejlesztés született.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában