Gyulai kertbarátok

2022.03.19. 20:00

Ötvenhat borral neveztek a gyulai versengésre

Több mint félszáz bort neveztek készítőik a gyulai Vigadóban pénteken délután megtartott városi borversenyre. A gyulai kertbarátok rendezvényén vörös, fehér, rozé és desszertborokat egyaránt értékelt a szakértő zsűri.

Fotó: Imre György

A megmérettetés komoly hagyományokkal rendelkezik, óriási múltra tekint vissza. A gyulai kertbarátok már 48. alkalommal hívták életre a versenyt, és ha nem szól közbe a pandémia, már az ötvenedik rendezvénynél tartana az eseménysorozat – nyilatkozta hírportálunknak Lukács Sándor, a Szent Vince Borrend nagymestere, a borrend Békés megyei lovagi székének elnöke, a verseny alelnöke.

A szakember kérdésünkre elmondta, Gyula környékén nagyon sokan, elsősorban a betelepített németek foglalkoztak szőlőműveléssel, ami éppen ezért jelentős tradíciókkal bír a városban és annak környékén. Egy filoxéra, szőlőgyökértetű-járvány azonban megváltoztatta a korábbi helyzetet, és onnan kezdve már nem nagy területeken, hanem kiskertekben neveltek szőlőt, és készítettek bort a saját ízlésükre, a rokonok, barátok, családtagok, szomszédok megörvendeztetésére.

 

Lukács Sándor kiemelte, ötvenhat bort neveztek a pénteken megtartott versenyre. A legtöbb, huszonhét bor vörös volt, tizenhárom desszertbor kóstolták, de rozéból és fehér borból is érkeztek. A desszertborok közül a meggyből vitték be legtöbbet.

Lukács Sándor kitért arra, hogy mint minden versenyen ezúttal is a szín, az illat, az íz és az összhatás alapján értékelték a nedűket, amelyek között voltak kifejezetten jól sikerültek, több aranyérmet is kiosztottak.

Lukács Sándor elmondta, a verseny azért is fontos, mert a résztvevők példát mutatnak az embereknek, hogy igenis érdemes ezzel a tevékenységgel foglalkozni, és lehet olyan bort készíteni, amelyek élményt jelentenek a családtagoknak, a barátoknak, a rokonoknak, akár egy-egy beszélgetés, összejövetel során. Emellett a versenyek mindig szolgálják a tanulást, az ismeretek elmélyítését is, és így volt ez pénteken is. A megmérettetést egyébként ezúttal is kiváló hangulatban tartották meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában