Népművészet

2022.03.19. 19:55

Összeért a múlt és a jelen a gyulai kiállításon

A múlt és a jelen a gyulai népművészetben címmel nyílt rendhagyó kiállítás pénteken délután, a Gyulavári Kastély Kohán termében.

Fotó: Imre György

Varga Erzsébet szervező köszöntőjében a tárlat címéről is beszélt. Mint elmondta, a városban működött egy háziipari szövetkezet, amit sajnálatos módon felszámoltak. Szólt néhai Wegroszta Gyula kisbútorfestő népi iparművész és Schriffert Mihály fafaragó munkásságáról, akik maradandó alkotásokat készítettek.

Forrás: Imre György

– Mindezek együttesen hozták az ötletet, hogy a múltat és a most dolgozó és élő iparművészeket hozzák össze, és mutassák be Gyulán mik készültek, mik készülnek – tette hozzá.

Vígh Imre, a Háziipari Szövetkezet volt vezetője elmondta, összefogott a múlt és a jelen.

– Régi vágyunk volt, hogy a kézművesek, az alkotók, a népi iparművészek fogjanak össze, és tegyenek valamit a múltért, hogy azt a jelennel, a jövő számára tovább tudjuk vinni – fogalmazott. A pénteken megnyílt kiállítás a tájjellegű népviseletet és a népi díszítőművészetet egyaránt megjeleníti. Kiemelte, Ttakács- és szőnyegszövés, székely festékes szőnyegek, torontáli szőnyegek, tájjellegű hímzés, népviseletek, fafaragás, használati tárgyak, szobrok is láthatók a kiállítási részükön. Vígh Imre felidézte a szövetkezet alakulásának kezdetét, hangsúlyozva, hogy tisztelet jár az elődöknek.

 

Az érdeklődők a kiállítók, Balogh Ferencné mézeskalács- és viseletkészítő, Marsiné Gombos Márta hímző-szövő népi iparművész, Farkasné Kun Anikó viseletkészítő, valamint Széll János, Győri Lajos, Szabó Attila fafaragók és ahogy említettük, a Gyulai Népművészeti és Háziipari Szövetkezet alkotásait tekinthetik meg a tárlaton.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában