Rehabilitáció

2022.03.27. 06:51

Menetrend szerint halad a gyulai relégyár felújítása

Az előzetes menetrendnek megfelelően halad a volt gyulai relégyár 625 millió forintból megvalósuló rehabilitációja. Az épületben a Gyulakonyha kap majd helyet – minderről dr. Kovács József országgyűlési képviselő és dr. Görgényi Ernő, a város polgármestere adott tájékoztatást a szombaton délelőtt megtartott helyszíni bejárást követően.

Papp Gábor

Dr. Görgényi Ernő elmondta, a relágyárat a rendszerváltozás után leépítették, tönkretették, majd évtizedeken keresztül üresen állt Mint kiemelte, szerették volna rehabilitálni az épületet, és ez a szándékuk egybe esett egy másik tervükkel. A Gyulakonyha, a város közétkeztetési cége elavult feltételek mellett végzi a munkáját, az önkormányzat pedig szerette volna a dolgozók a munkakörülményeit javítani. 

A Gyulakonyha jelenlegi épületét azonban nem lehet rendes felújítani, ezért kellett új helyszínt keresni. Az önkormányzat másfél éves tárgyalást követően 42 millió forintért megvásárolta a relégyárat, illetve a TOP kiírásán pályázati forrást nyert a felújítására. 

A közbeszerzési eljárás során kiderült, hogy az alapanyagárak és az egyéb költségek drágulása miatt 270 millió forinttal többe kerül a beruházás az előzetesen tervezettnél. A város pluszforrás iránti kérelmét a kormány támogatta, így januárban megkezdődhetett a munka, ami menetrend szerint halad.

– Idén karácsonykor pedig a Gyulakonyha szakemberei már korszerű, modern körülmények között készíthetik el az ünnepi menüt – hangsúlyozta.

Dr. Kovács József elmondta, a logisztikailag és közlekedésileg is jó helyek fekvő volt relégyár rehabailitációja fontos lépés a város életében. Hangsúlyozta, a közös munka eredményeként három héten belül megkapták az elnyert pályázati forráson felüli plusz 270 millió forintos állami támogatást.

– A fejlesztést követően a Gyulakonyha modernebb, korszerűbb és élelmiszerbiztonság szempontjából is jobb körülmények között működhet – fogalmazott.

Ambrus György, a Gyulakonyha ügyvezetője elmondta, ilyen közel még sosem álltak, hogy európai szintű, 21. századnak megfelelő konyhán dolgozhassanak.

– Jelenlegi helyünk lassan kiszolgálja az idejét, a Gyulakonyha relágyárba költözése mérföldkő lesz a városi gyermek- és idősélelmezésben – hangsúlyozta a szakember.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában