Koronavírus Békésben

2022.03.02. 06:30

Már nem kell órákat várniuk egy fuvarra

A taxis szektor is a koronavírus-járvánnyal leginkább sújtott ágazatok egyike Békéscsabán, de mostanra kezdenek kilábalni a szinte már csődhelyzetből. Nem kell négy-öt órát várniuk egy utasra. Igaz, már csak harminchoz közelít a személyszállító bérautók száma a megyeszékhelyen, holott pár évtizede még 160-an dolgoztak a szakmában. A legtöbb hívást a kórházi, a vasútállomási és a piaci, nagybevásárláskori fuvarok teszik ki.

Nyemcsok László

Szeverényi Pál harminc esztendeje szállítja az utasokat Békéscsabán

Fotó: Imre György

Egykoron négy társaság üzemelt Békéscsabán. Ma egy csapat, a Thermál működik, illetve néhány szabadúszó, de a számuk minimális. Főállásban csak öten-hatan végzik a taxizást, a többiek másodállásban vagy nyugdíj mellett dolgoznak.

– A múlt év decemberétől kezdett éledezni újra a taxizás, nagyon nehéz két éven vagyunk túl – hangsúlyozta Szeverényi Pál, a Thermál szóvivője, aki 30 éve szállítja az utasokat. Mármint taxival, egyébként pedig éppen ötven éve szerezte meg a hivatásos jogosítványát. Tehergépkocsi és busz után váltott bérautóra. – Négymillió kilométer van a kezemben és lábamban a vezetés révén, de a jogszabály szerint nekem is ötévente kétnapos KRESZ-tanfolyamon kell részt vennem, majd KRESZ-vizsgán megfelelnem. Mindez 50–60 ezer forintos pluszkiadás.

Szeverényi Pál a többi taxissal együtt elmondta, a magas benzinár, az autók fenntartási költségei, javíttatása még mindig gondot jelent. Ezzel együtt lassanként kilábalóban van a válságból a taxis szektor. A hírek szerint Budapesten zajlanak a tárgyalások, amelyek 30 százalékos tarifakorrekciót céloznak meg. Szeverényi Pál, kiemelte, kizárólag a fővárosban határoznak meg hatósági árakat, máshol szabadárasan dolgoznak.

– Társaságunk közgyűlése határozzák meg az árakat, s ez alapján számoljuk a viteldíjat – ecsetelte a békéscsabai taxis. – A fővárosi árak iránymutatók, ám egyelőre díjemelésre nem kell számítani. Kivárjuk, hogyan dönt a többség, de véleményem szerint nyárig nem történik változás. Nagyon elrugaszkodni nem is lehet, hiszen vidéken teljesen más a kereslet és kínálat.

A szóvivő szólt arról, újra mehetnek az az emberek színházba, moziba, vendéglátóhelyekre, de ez csak némileg növeli meg a forgalmukat Békéscsabán: – Több, korábban népszerű éjszakai szórakozóhely bezárt a városban, és ez taxis szempontból jelentős kiesés – ecsetelte a taxis. – A pandémia miatt rendezvények maradtak el, de remélhetőleg a fesztiválok újra régi fényükben ragyognak majd idén. Akár Békéscsabán, akár Gyulán van az esemény, kényelmesen utazhatnak taxival a vendégek. Utóbbi kilométerben és árban sem jelent jóval nagyobb kiadást, mint például egy jaminai fuvar a város másik széléről. Főként, ha többen utaznak az autóban, és megosztják a viteldíjat.

Az is szerepet játszik a taxis szakmában az utánpótlás elmaradásában a kisebb kereseti lehetőség mellett, hogy sokba kerül a kezdés. A megfelelő autó, a taxira vizsgáztatás, a tanfolyamok, a taxióra, az online pénztárgép egyaránt kiadást jelentenek. A régebbiek törzsutasokkal rendelkeznek, ezek jelentik a bevételnél a biztonságot. Az újaknak ezt a munkájukkal évek alatt kell megteremteniük.

Szabadon választhatnak autót

A taxisoknak Békéscsabán hat drosztjuk, vagyis kijelölt állomáshelyük van. Az Univerzálnál lévőt Csaba megállónak hívják, mert régen a közelben a Csaba étterem – ma Fiume Hotel – előtt volt a legtöbb autót befogadó droszt. Emellett állomáshelyük található a vasútnál, a Lencsésin, Jaminában, az ,,U-alakúnál” és a Csaba Centernél. Az utasok szabadon választhatnak autót, taxist, azaz nem kell feltétlenül a droszton első helyen állóba beszállni.

Szeverényi Pál elmondta, az üzemanyagár-változásokat nem követik, évekig tartanak egy tarifát. Ez jó az utasnak, hiszen kiszámíthatóbb az ár, másrészt a taxisoknak is drága lenne az állandó tarifabeállítás, a tarifatábla-csere a benzinár folyamatos változásait követve.

– Szeretek emberek között lenni, beszélgetni velük, igaz ez az utasokra és a csapatunkra is – ecsetelte a szóvivő.– Jó a gárda, kisegítjük egymást. Aki a taxizásba egyszer belecsöppent, nehezen hagyja abba, akkor is, ha kevesebb a fuvar. Ez egy sajátos világ, aminek megtaláljuk a szépségét, másként nem csinálnánk évtizedeken át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában