2022.03.19. 20:11
Kétezer-huszonkettő kvaszienkát készítettek a tótkomlósi fesztiválon
Első alkalommal rendezték meg a hétvégén Tótkomlóson a Kvaszienka fesztivált.
Fotós: Imre György
Erdős Norbert, az Agrárminisztérium államtitkára elmondta, a szlovák identitású város mind gasztronómiájában, mind kultúrájában színesebb a környékbeli településeknél, ezt igyekeztek a programon megjeleníteni. Fontosnak nevezte, hogy a hagyományokat továbbörökítsék a jövő nemzedékeinek, ezért készítettek például a gyerekek is kvaszienkát.
Kétezer-huszonkettő kvaszienkát készítettek a tótkomlósi fesztiválon
Fotók: Imre György
Hogy mi is az a kvaszienka, Prohászka Béla Venesz-díjas mesterszakács elmondta: olyan sült gőzgombócról van szó, amelynél a töltelék kívül helyezkedik el, és az lehet a máktól a dión át a sajtig sok minden. A kvaszienka szolgálhat önálló ételként és desszertként is, és szinte csak Tótkomlóson ismert.
Egy Guinness-rekordot is felállítottak szombaton a fesztiválon: több mint 2022, sőt több mint 2600 étket készítettek, többek között 50 kilogramm tótkomlósi liszt, 25 liter tej, 2,5 kilogramm élesztő, 120 tojás, valamint só és kristálycukor felhasználásával. A feltéthez is több kilogramm mákot, diót, kakaót, porcukrot vettek igénybe, valamint sok sertészsírt a kenéshez. Vasárnap is több mint kétezer kvaszienkát készítettek a rendezvényen.