Akadálymentesen tudjanak buszozni

2022.03.16. 06:35

Felmérték a Békés megyei pályaudvarokat is

A Volánbusz az akadálymentes hozzáférés szempontjából minősíttette autóbusz-állomásait, köztük a Békés megyeieket is – tájékoztatott a vállalat nemrégiben. Mint írták, a Volánbusz célja, hogy a speciális igénnyel élők is a lehetőségekhez mérten a legszélesebb körben és feltételekkel vehessék igénybe az autóbusz-közlekedési közszolgáltatást.

Busi Ottó

Az a cél, hogy mindenki egyenlő feltételekkel vehesse igénybe a közszolgáltatást /Illusztráció: MW/

– A vállalat arra törekszik, hogy minden segítséget megadjon a speciális igényű, közöttük fogyatékossággal élő emberek utazásához. Az Access4you most az akadálymentes hozzáférés szempontjából vizsgálta és tanúsította a Volánbusz autóbusz-állomásait, és tette közzé honlapján az állomások minősítését, hogy megkönnyítse a fogyatékossággal élő emberek utazásának megtervezését – részletezték. 

Az Acces4you a kerekesszé­kesek, vakok és gyengénlátók, idősek és mozgásukban korlátozottak, babakocsival közlekedők, siketek, nagyothallók és kognitív zavarral élők számára fontos szempontokat vizsgált a tanúsítási eljárása során. A szervezet a Volánbusz valamennyi utasforgalmat bonyolító autóbusz-állomását minősítette az elmúlt időszakban, vizsgálva az állomások külső környezetét, megközelíthetőségét, a bejutási, belső közlekedési lehetőségeket, a speciális kommunikáció, utastájékoztatás és infrastruktúra elérhetőségét. A tanúsítás eredménye a szervezet honlapján már elérhető, az érdeklődők az akadálymentes hozzáférés lehetőségeinek szempontjai szerint lekérhetik az érintett állomások adatait. Az eljárás során az összes működő, beruházás alatt nem álló 127 állomás kapott tanúsítványt, Békés megyében hat autóbusz-állomás rendelkezik alap minősítéssel, így egyik sem szerezte meg a kiemelkedő bronz, ezüst vagy arany csillagot. 

Ezzel egyébként ebben a kategóriában nem sok megálló büszkélkedhet: a pécsi autóbusz-állomás és a budapesti Népliget pályaudvar ezüst, a kalocsai állomás pedig bronz minősítést érdemelt ki. Megyénkből a szervezet honlapján a békési, a békéscsabai, a gyulai, a mezőkovácsházi, az orosházi és a szarvasi autóbusz-állomások szerepelnek. A megyeszékhely pályaudvarának felmérése például tavaly októberben történt, a részletes leírás kitér az épületszintekre, a főbejárat megközelítésére, miközben meg­jegyzi: „A szintek között egy lift biztosítaná az átjárást, de üzemen kívül van. 

Ezen kívül több lépcső és egy rámpa biztosítja a közlekedést. Akadálymentes lift üzemel a vasútállomáson, ha szükséges, azzal is át lehet jutni a szintek között, de ehhez a vasútállomásra be kell menni. A pályaudvar könnyen megközelíthető, a gyalogút szilárd, egyenletes felületű a burkolat a környező burkolt felülettől kiemelve, kerekesszékkel járható lehajtóval.” A leírás fotókkal gazdagon dokumentált, mely arra is kiterjed, hogy milyen fizetési lehetőségek vannak, sőt a bankkártyaterminál magasságát is közli.


Magasabb színvonalú kiszolgálást biztosítanak az új buszok

A Volánbusz a mindennapokban és fejlesztései során egyaránt arra törekszik, hogy a speciális igényű utasok is igénybe vehessék szolgáltatásait. A helyi járatokban közlekedő autóbuszok 80, míg a helyközi járatokban közlekedő autóbuszok 43 százaléka alacsony padlós vagy alacsony belépésű, így a fedélzet kialakításának és a felszállást lehetővé tévő rámpának köszönhetően kerekesszékkel vagy babakocsival is könnyen igénybe vehetők. Pafféri Zoltán, a Volánbusz elnök-vezérigazgatója nemrégiben Békéscsabán az új alacsony belépésű, akadálymentes kialakítású, szóló kivitelű Volvo-buszok átadásán elárulta, Békés megyébe tavaly öt MAN Lion’s City GL A23 csuklós autóbusz, valamint tíz Credobus Econell 12 és hét Credobus Inovell 12 típusú szóló autóbusz került, így a helyközi járműállomány mintegy 12,5 százaléka megújult, a teljes flotta átlagéletkora pedig 14,7-ről 12 évre csökkent. – A most átadott három új járművel együtt 2018 óta már 43 új autóbusz biztosítja a magasabb színvonalú kiszolgálást a Békés megyében élők számára – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában