Koronavírus Békésben

2022.03.07. 17:28

Eltűntek a maszkok, levették a plakátokat Békésben is

Leszedték a kötelező maszkviselésre figyelmeztető plakátokat a boltokban, miután a kormány döntése értelmében hétfőtől nem kötelező a védőeszközt viselni az üzletekben, mint ahogy a rendezvényeken, a vonatokon és az autóbuszokon sem. Az egészségügyi és szociális intézményekben azonban továbbra is él a kötelezettség.

Licska Balázs

A Csabagyöngye Kulturális Központ munkatársa, Balázs Viktor is leszedte a plakátot /Fotó: Bencsik Ádám/

Fotó: Bencsik_Adam

Hétvégén a békéscsabai boltokban szinte mindenki viselte a maszkot, aki pedig nem vagy nem teljesen szabályosan, azokat figyelmeztették az eladók, kérve a regulák betartását.

Hétfőtől azonban megszűnt ez a kötelezettség az üzletekben, a bevásárlóközpontokban, mint ahogy a tömegközlekedési eszközökön, a postákon, az ügyfélszolgálatokon, a színházakban, a mozikban, a múzeumokban és a sportrendezvényeken is, valamint a vendéglátó egységek munkatársainak sem kell maszkot viselni a munka során – közölték a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos hivatalos tájékoztató oldalon.

Hétfőn betértünk két békéscsabai üzletbe: mindkettő bejáratából eltűnt a maszkviselésre figyelmeztető felirat. Amíg a pékségben korábban mind az eladók, mind a vevők szabályosan felvették a maszkot, addig az hétfőn mindenkiről lekerült, senki sem hordta megszokásból. A másik boltban eddig csak akkor öltötte magára a védőeszközt az eladó, ha betért egy vásárló. Hétfőn ez is elmaradt, mivel immár nem muszáj viselni.

A Csabagyöngye Kulturális Központban és a megyei könyvtárban több plakát, tájékoztató tábla figyelmeztette előző héten a betérőket, hogy fel kell venni a maszkot. 

A nyitást követően szinte azonnal eltűntek ezek a papírok az intézményekben, a munkatársak tehát hamar alkalmazkodtak a módosult szabályokhoz. Egy belvárosi orvosi rendelő bejáratánál viszont kint maradt a figyelmeztetés, ott ugyanis továbbra is muszáj védőeszközt hordani.

 

Megkérdeztük: mit szól a kormány döntéséhez?

 

Püski Zsolt békéscsabai targoncás: – Örülök, hogy nem kell mostantól maszkot hordani, nagy megkönnyebbülést jelent ez nekem, mivel volt időszak, hogy a munkahelyemen is kötelező volt magamra ölteni. Természetesen betartottam a szabályokat, felvettem, ha kellett. A tapasztalatom szerint szinte mindenki hordta, a boltokban persze akadt pár vevő, akikre rászóltak az eladók.

 

Molnár György békéscsabai tanár: – Ahogy mások, úgy én is szabálykövetően hordtam eddig a maszkot ott, ahol kellett, örülök, hogy mostantól megszűnt ez a kötelezettség, hogy végre el lehet felejteni a védőeszközt. A tapasztalatom szerint az iskolákban a közös terekben kötelező volt felvenni, az osztálytermekben nem mindenhol, intézménye válogatta, hogy mi a szabály.

 

Lenti Sándorné, medgyesegyházi rokkantnyugdíjas: – Örülök, hogy immár nem kell magamra öltenem a maszkot az üzletekben, és amíg nem teszik ismét kötelezővé, addig nem is veszem fel. Eddig mindig viseltem, és szerintem mások is követték a szabályt, ugyanis egyszer sem hallottam olyat, hogy valakire rászóltak volna a boltban azért, mert nem volt rajta védőeszköz. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában