Állami támogatás

2022.03.07. 13:43

Elindult a mobilcsereprogram Békésben is

Ötmilliárd forintos keretből mobilkészülékcsere-támogatási programot indított a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság az Innovációs és Technológiai Minisztériummal közösen. A projektet a hatóság a saját költségvetéséből finanszírozza, az elavultabb, legfeljebb 3G-s telefonnal rendelkezők 20 ezer forintos támogatást igényelhetnek telefonvásárlásukhoz.

Nagy Szilvia; [email protected]

A legtöbb régi, 3G-s készülék még nyomógombos, ezeket cserélik le

Fotó: Csapó Balázs

Hamarosan hazánkban is lekapcsolják a 3G-hálózatot, ezért a korszerűtlen, mobilinternetezésre alkalmatlan telefonok tulajdonosai bruttó 20 ezer forintos támogatással cserélhetik újabbra a készüléküket. 

Az elsődleges cél a rászorulók támogatása; az állam a digitális javak minél szélesebb hozzáférhetőségét szeretné biztosítani iskolázottságtól, vagyoni helyzettől, életkortól függetlenül. A modern, legalább 4G-s telefonok egy része már 40-50 ezer forintért elérhető. 

A Media Markt a honlapján is közzétette, hogy a támogatást minden magyarországi lakóhellyel rendelkező természetes személy igénybe veheti, aki 2G-s, vagy 3G-s mobilkészülékét szeretné korszerűbb, 4G- vagy 5G-képes okostelefonra cserélni, feltéve, hogy a régi telefonját tavaly július és december között legalább egyszer használta hanghívásra, adatforgalomra, vagy sms küldésére, fogadására. A mostani, első körben a 3G-s készülékek cseréjére van lehetőség, májustól kezdődik a még régebben gyártott 2G-s készülékek cseréje. 

– Csak olyan mobilok vásárlásához jár támogatás, amelyeknek ára legfeljebb 120 ezer forint – mondták el a békési Expert Műszaki Áruházban. Hozzátették, a támogatás igénybevétele 15-20 perces ügyintézéssel jár, a kereskedő a régi telefon IMEI száma alapján egy program segítségével ellenőrzi, hogy a cserélni kívánt készülék jogosult-e a támogatásra. Ha igen, felveszi a tulajdonos személyes adatait, ellenőrzi személyi igazolványát és lakcímkártyáját. Elmondták, 

a régi telefont le kell adni a boltban, előtte pedig törölni kell a személyes adatokat, például fotókat, névjegyeket, üzeneteket, melynek legegyszerűbb módja a gyári beállítások visszaállítása. 

A vevőnek alá kell írnia ezzel kapcsolatban egy nyilatkozatot, majd kiválaszthatja új készülékét. A békési üzletben tízféle okostelefon közül válogathatnak az érintettek, de raktáron nem lévő, más márkájú mobilt is tudnak rendelni. A kedvezményt levonják a vételárból, amit készpénzzel és részletekben is kifizethetnek a vásárlók. A legtöbb vevő nyugdíjas, sokan közülük még nyomógombos készülékeket használnak, előfordul, hogy először a szolgáltatójuknál kell új SIM-kártyát igényelniük.

– Az új okostelefonok sokkal nagyobb adattárhellyel rendelkeznek és gyors internetezésre is alkalmasak. 

Beüzemelésüknél segítünk, de a beállításokkal időkapacitás híján általában a fiatalabb családtagokhoz, vagy a helyi telefonos boltokba irányítjuk a vevőinket – tették hozzá az Expertben. A békési üzleten kívül a megyeszékhely nagyobb boltjaiban (Telekom, Telenor, Vodafone, Media Markt, Euronics) vehető igénybe az állami támogatás.

Környezetvédelmi okok is közrejátszanak

A Magyar Telekom az idei év második félévétől szünteti meg 3G hálózatát; elmondták, a technológia kivezetése a korlátos frekvenciakészlet szempontjából hatékonyabb kihasználást jelent, hiszen a felszabaduló sávokat hosszabb távon 4G-re, 5G-re lehet majd használni. A 3G lekapcsolása mellett szóló döntésben környezetvédelmi, energiatakarékossági szempontok is érvényesülnek.  A Telenor Magyarország júniustól kezdi meg a technológia kivezetését a területi fokozatosság elve szerint. Először a nem lakott területeken szüntetik meg a 3G-t, majd azokon a helyeken, ahol kisebb a kihasználtság.  A Vodafone az MTI-nek azt mondta, a 3G kivezetésének módját és idejét a piac mindenkori állapotára és az érintett felhasználók igényeire figyelemmel határozza majd meg. A csereprogramról bővebb információkat a www.netrefel.hu honlapon lehet olvasni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában