Galériával

2022.03.15. 15:16

Díszmenet indult a főtérre Békéscsabán

Békéscsabán kedden megkoszorúzták Kossuth Lajos szobrát, majd díszmenet indult a Szent István térre néptáncosokkal és hagyományőrzőkkel.

L. B.

Fotó: Imre György

Az ünnepségen Békéscsaba Életműdíjat adtak át Vánsza Pálnak, a Magyar Politikai Foglyok Országos Szövetsége ( POFOSZ ) megyei elnökének, aki az elmúlt évtizedekben folyamatosan kutatta az 1956-os forradalom és szabadságharccal kapcsolatos dokumentumokat, kezdeményezte az 56-os emlékszoba létrehozását. Békéscsabáért díjat nyújtottak át Gedó Györgynek, aki 2 és 16 éves kora között Békéscsabán élt, és ökölvívóként páratlan pályafutást tudhat maga mögött: négy olimpiára jutott ki, és 50 éve a müncheni ötkarikás játékokon bajnoki címet szerzett. Most is hangsúlyozta, hogy büszke a városra, sose felejti el a békéscsabai éveit.

Az összmagyarság legjelesebb ünnepének nevezte március 15-ét beszédében Herczeg Tamás országgyűlési képviselő. 

Felidézte, hogy Csabáról és környékéről is sokan vettek részt az 1848/49-es forradalom és szabadságharc küzdelmeiben. Kiemelte, a csabai olyan büszke ember, aki mindig felelősséget vállal, részt vesz a közügyekben.

 

Március 15-e maga a politika – folytatta. Beszélt az ukrán-orosz háború kapcsán arról, hogy el kell ítélni az agressziót, hogy most hazánk biztonsága, békéje a tét, hogy a mostani tavasz is a felelősség, a megfontoltság ideje. Most is azt kívánhatjuk, amit 174 éve, hogy biztonságban és jólétben élhessünk, és ezt összefogással sikerre vihetjük. Kiemelte: nemcsak azért tartozunk felelősséggel, ami van, hanem az iránt is, ami lehet és lesz.

Az ellenzéki pártok vezetői egységben emlékeztek hétfőn a Kossuth téren Békéscsabán. Közösen hajtottak fejet a bátrak előtt, akik kiálltak a szabadságért és egyenlőségért – írták az Egységben Magyarország nevében közleményükben az ellenzéki pártok.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában