Eredmények

2022.03.03. 12:38

Agrárfórumot tartottak a mezőkovácsházi gazdáknak

Erdős Norbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára és Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes tartott agrárfórumot a gazdáknak.

Cs. I.

Erdős Norbert és Farkas Sándor /A szerző felvétele/

Az azt megelőző sajtótájékoztatón Erdős Norbert az eddigi eredményekről beszélt, a kistermelői rendeletről, ami lehetővé teszi, hogy a termelők korlátozás nélkül eljuttathassák portékáikat. Hazánkban több mint 22 ezer kistermelő van. Fontos, hogy megkönnyítsék tevékenységüket, ezért további módosításokon dolgoznak. A másik a közétkeztetést érintő rendeletváltozás. Az ott felhasznált termékek 60 százalékának kell magyar terméknek lenni január óta. Ez az arány 80 százalékra nő 2023-tól. A gazdáknak jó piaci lehetősége ez – tette hozzá az államtitkár és megemlítette még az élelmiszermentésről szóló törvényt, valamint a méz jelölésével kapcsolatos fejleményeket.

Farkas Sándor kiemelte, 1998 óta jelen van a politikában, de elsősorban agrárszakembernek vallja magát. Máig fontosnak tartja megtartani azt a kapcsolatrendszert az agrárvilággal, amelyből merít.

– A mindennapi információk mellett a magyar mezőgazdaság helyzetelemzését végezzük el és arról beszélgetünk, milyen helyzetben szeretnénk látni – fogalmazott. Beszélt a káreseményekről (a természeti károkról, járványokról, piaci zavarokról, nehéz helyzetben lévő ágazatokról), s azokról az agráriumot érintő törvényekről, amelyek megnyugtató állapotot eredményeztek (osztatlan közös tulajdon kérdése, öntözésről szóló törvény, családi gazdaságátadás).

A folytatásban is megmarad a támogatási rendszer. A magyar kormány a kifizetés mértékét felemelte. Biztosítottak a források, amelyek (7 ezer 500 milliárd forint áll rendelkezésre az elkövetkező 6 évben) a termelők támogatását, valamint az élelmiszer- és feldolgozóipar fejlesztését szolgálják. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában