Átadó

2022.03.22. 19:40

A tűzoltók beköltöztek az új orosházi laktanyájukba

Átadták az Orosházi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság felújított laktanyaépületét kedden. Az ünnepélyes pillanatok előtt a sajtó munkatársai bejáráson vehettek részt, megismerve az ott dolgozók munkakörülményeit, a szervezeti struktúrát, a 824,5 millió forintot meghaladó felújítás és a tetőtéri bővítés részleteit.

Csete Ilona [email protected]

Fotó: Bencsik Ádám

A szervezett tűzoltás csaknem százötven éves múltra tekint vissza, hiszen az első önkéntes tűzoltó egyesület 1874-ben alakult meg a településen. 1948-ban pedig hivatásos tűzoltóság kezdte meg működését a városban. A jelenleg is használt laktanyaépületet hetven évvel ezelőtt kezdték építeni. Az akkoriban korszerűnek számító ingatlan mára elavult. Teljesen fel kellett újítani, illetve a szolgálatot teljesítő állomány létszámának növekedése miatt bővítették is.

Forrás: Bencsik Ádám

A tűzoltóparancsnokságon hatvanöt tűzoltó teljesít szolgálatot, a gépjárműpark része két gépjárműfecskendő, egy vízszállító, egy gyorsbeavatkozó, egy magasból mentő és egy tűzoltásvezetői gépjármű. A tűzoltóság működési területe 12 települést, összesen több mint 97 ezer hektárnyi területet fed le (53 ezer 400 ember él ott). A tűzoltóság egységeit 2021-ben 477 káreseményhez riasztották (129 tűzeset, 282 műszaki mentés, 64 téves riasztás, 2 szándékosan megtévesztő jelzés).

 

A bejáráson elhangzott, a felújítást megelőzően, 2015-ben megvalósíthatósági tanulmány készült a részleges átalakítással járó, teljes körű komplex felújítási munkára. A cél az volt, hogy a beruházás eredményeként egy minimális energiaigényű épület jöjjön létre. 

A létesítmény felújítása során fontos szempont volt, hogy a tetőtér beépítésével és a meglévő épület bővítésével a katasztrófavédelmi kirendeltség is helyet kapjon, emellett a tűzoltóság leromlott állapotú épületeit a mai igények szerint alakítsák át.

 Ennek köszönhetően az állomány hatékonyabban tehet eleget feladatainak, az ingatlan élettartama jelentősen növelhető, az üzemeltetési költségek ugyanakkor drasztikusan csökkenthetőek, a város pedig egy esztétikus létesítménnyel gazdagodik.

A beruházáshoz szükséges forrást (bruttó 824,5 millió forintot) a kormány egy 2020 októberi határozatával biztosította.

 Az ingatlan nyolc, összesen 1450 négyzetméternyi épületet foglal magában. A munkaterület átadása 2020. október 19-én megtörtént, a közbeszerzésen nyertes kivitelező, az Építészmester Tervező és Kivitelező Zrt. részére. A komplex felújítás keretében a tetőtér beépítése mellett a főépület, valamint a melléképületek (kertieszköz-tároló, kosárszertár, műhely, udvari tároló, porta melléképület) építészeti, gépészeti és villamos munkáit végezték el. A falszerkezetig visszabontott épület teljesen megújult, új, emelt tetőt kapott, új víz- és hőszigetelést, vezetékeket, nyílászárókat, szerelvényeket, fűtési-hűtési rendszert, világítást, napelemes rendszert. Megújultak a külső közművek és a térburkolatok.

Forrás: Bencsik Ádám

Az új ingatlan átadását követően az orosházi katasztrófavédelmi kirendeltség az orosházi hivatásos tűzoltó-parancsnoksággal egy épületben működik. A kirendeltség a tetőtérben újonnan kialakított részben kapott helyet, a tűzoltóság pedig a korábbi, ám jelentősen korszerűsített helyére tudott visszaköltözni.

 

A biztonságot jelenti

 

A helyszínen járt Erdős Norbert államtitkár, aki a látottak után úgy összegezte álláspontját, hogy Orosházán remek, jól felkészült tűzoltóság van, ami mindenkinek a biztonságot jelenti. A beruházásról elmondta, komplett felújítást kapott az ingatlan, ami egyébként helyi védettség alatt áll. Nagyon jelentős a város életében ez a projekt és minden itt és a környéken élőnek. Dávid Zoltán, Orosháza polgármestere köszönetet mondott az állománynak, a parancsnokoknak, hogy a beruházás idején is, a megváltozott körülmények között is kiválóan ellátták feladataikat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában