Zöld megoldás

2022.03.31. 15:47

A medgyesi gazdák helyben lerakhatják a hulladékot

Ünnepélyes keretek között átadták a medgyesegyházi fóliahulladék-gyűjtő pontot csütörtökön.

Nagy Lajos ügyvezető, Erdős Norbert államtitkár /Fotó: Bencsik Ádám/

Kraller József polgármester hangsúlyozta, a településen évek óta keresik a zöld megoldást a nagy mennyiségben keletkező agráriumi hulladék összegyűjtésére, hasznosítására. Az elsődleges cél, hogy eltűnjön a határból az eldobott fólia, ám a későbbiekre nézve még komolyabb terveik vannak.

– A gyűjtő létrejötte fontos részeredmény, ám szeretnénk, ha aggromeláló üzem is létesülhetne Medgyesegyházán, ami bevételt és munkahelyeket teremt – tette hozzá.

Erdős Norbert, az Agrárminisztérium államtitkára kiemelte, Medgyesegyháza, Nagykamarás és Tótkomlós is érintett a környezetvédelmi projektben, amelyet a kormány elkülönített összeggel, 230 millió forinttal támogatott.

–Az agrofóliákat a kisgazdálkdók gyakran elégették, mondhatjuk, régóta fullasztó problémára találtunk megoldást. Négy gyűjtőpont lesz Medgyesegyházán, négy Nagykamaráson, kilenc pedig Tótkomlóson. Jó lesz a gazdálkodóknak, a természetnek is – tette hozzá, utalva arra, hogy a megmaradt hulladékot visszaforgatják, hófogót, fatörzsre védőhálót, csepegtetőrendszert állítanak elő belőle.

Nagy Lajos, a Green Technológia Kft. ügyvezetője kiemelte, a dél-békési település a rendezvénysorozatuk egyik utolsó állomása, az országban mintegy száz fóliagyűjtő pont létesült a közelmúltban. Cégük új technológiával, úgynevezett száraz agglomerálással képes a földdel kevert fóliát is mosás mentesen feldolgozni.

– Ami rosszabb esetben eddig elégett, jobb esetben a sarokban állt, az utóbbi nyolc év fejlesztésének köszönhetően újra alapanyaggá válhat, átalakulhat – tette hozzá, kiemelve, a gyűjtő azoknak a helyi kisgazdaságoknak, egyéni vállalkozóknak, őstermelőknek, hobbikertészeknek lesz előnyös, akiknek nincs környezetvédelmi elszámolási kötelezettsége. 

Az ügyvezető hangsúlyozta, a Batthyány utca végén alkalmanként egy-egy utánfutónyi mennyiséget tudnak majd az érintettek letenni a jellemzően polietilén, polipropilén talajtakaró fóliákból, bálahálókból. A lakosság részére a szolgáltatás díjmentes lesz.
Nagykamarás polgármestere, Pelle István kiemelte, az érintett önkormányzatok nagyon várták már a gyűjtők létrejöttét, a cég számíthat a dél-békésiek környezettudatos együttműködésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában