Városgazdálkodási Kft.

2022.02.01. 13:58

Veszélyes helyzeteket előznek meg a fák gallyazásával Csabán

Egyrészt az önkormányzat, másrészt az áramszolgáltató megbízásából is gallyaznak a napokban városszerte Békéscsabán.

Licska Balázs

A minap Mezőmegyeren is zúgtak a fűrészek, dolgoztak a városgazdálkodási kft. és alvállalkozójának szakemberei /Fotó: Bencsik Ádám/

Az önkormányzat megbízásából a városgazdálkodási kft. és alvállalkozója gallyaz. Balla Ferenc, a cég ügyvezetője elmondta, a munkára egyrészt azért van szükség, hogy elháríthassák a korábbi ónos eső okozta károkat, a veszélyt jelentő faágakat. Másrészt azért, mert a közterület-felügyelők jelzései alapján bizonyos helyeken a térfigyelő kamerák működését befolyásolják, zavarják a benyúló részek. Harmadrészt pedig szempont az ifjítás. 

Hangsúlyozta, csak a szükséges mértékben vágják vissza a fákat. A szakemberek ügyelnek az esztétikára, hogy a fák lombkoronája egyensúlyban maradhasson, hogy azok ne legyenek féloldalasak. A munkát szakaszokra bontották, és a vegetációs időszak végére, február végére, március elejére be is fejezik. Ezt követően nem várhatók gallyazások, kivéve akkor, ha balesetveszélyt szükséges elhárítani, ez például a nyári nagy viharok után fordulhat elő. Közben az áramszolgáltató megbízásából is gallyaznak Békéscsabán, amelyről az önkormányzatot előzetesen értesítették. A munkálatok várhatóan a következő hetekben befejeződnek – ismertették az áramszolgáltatónál. 

Az MVM-nél hangsúlyozták: arra törekszenek, hogy a villamosenergia-szolgáltatás még a legviharosabb napokon is folyamatos és zavartalan legyen. Jelezték: a hatályos jogszabályok szerint az ingatlantulajdonos – közterületen az önkormányzat, magánterületen a lakosság – kötelessége gondoskodni az elektromos vezetékekhez közeli növények és faágak gallyazásáról az előírt távolságok betartásával. Amennyiben az ingatlan tulajdonosa ezt elmulasztja, az áramszolgáltató a szerződött partnereivel elvégezteti a szükséges beavatkozásokat. Mint írták, ezeknél a munkálatoknál az elsődleges szempont a lakosság biztonsága. A vezetékre dőlő fák vagy leszakadt ágak ugyanis akár többnapos áramszünettel járó üzemzavart okozhatnak. Ezért elkerülhetetlen a villamos hálózat biztonsági övezetébe nyúló fák és a hálózatba benyúló ágak gallyazása, a növényzet ritkítása. 

Ismertették: a fák ágait – a légvezetékek biztonsága érdekében – a szükséges mértékig távolítják el a szakemberek, figyelembe véve az adott fajta növekedési ütemét. Nem minden esetben tudnak figyelembe venni esztétikai, növényvédelmi és fametszési szempontokat, a munkák célja kizárólag az, hogy biztosítsák a villamos hálózat biztonsági övezetét. Hogy a gallyazás minden szempontból optimális eredményt hozzon, azt tanácsolták, hogy azt végezze vagy végeztesse el az ingatlantulajdonos. A munkálatok idejére – az élet- és a vagyonbiztonság védelme miatt – azonban az elektromos hálózatot feszültségmentesíteni kell, ezért kérték, hogy a gallyazási szándékot jelentsék be az ügyfélszolgálaton.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában