Mezőkovácsháza

2022.02.02. 13:34

Vándorkiállításon mutatják be a gyulai vár értékeit

A gyulai vár palánkerődítéseinek 2015-2016-ban lezajlott kutatásait, a geofizikai és régészeti vizsgálatok eredményeit mutatja be a gyulai Erkel Ferenc Nonprofit Kft. új vándorkiállítása. Az eltemetett vár című tárlat elsőként Mezőkovácsházán nyílt meg kedden. Majd öt további Békés megyei település közművelődési intézményében mesél az egyedülálló történelmi épületről.

Csete ilona [email protected]

A Kalocsa Róza Művelődési Központ az első helyszín, itt nyitotta meg a tárlatot Liska András

Fotó: Bencsik Ádám

A gyulai erődítmény a Kárpát-medence egyik legegyedibb történelmi épülete: a valamikori Magyar Királyság egyetlen épen maradt gótikus síkvidéki téglavára, s a legtöbb eredeti építészeti elemmel bíró erődítményünk. Az eltemetett vár című vándorkiállítás – amely az Erkel Ferenc Kulturális Központ és Múzeum Nonprofit Kft. működtetésében lévő gyulai vár és az Erkel Ferenc Múzeum közös projektje – a gyulai vár palánkerődítéseinek, Liska András régész, az Erkel múzeum szakmai vezetője irányításával, 2015-2016-ban lezajlott kutatásairól, annak geofizikai és régészeti vizsgálatainak eredményeiről számol be. A tárlat a kutatásról szól, bepillantást engedve az ásatások mindennapjaiba, a feltárásokat követő feldolgozásba is.

 A kiállítás csak a jelenleg ismert eredményeket és a rendelkezésre álló, részben restaurált leletanyag egy részét hivatott bemutatni. 

A tárlaton láthatók olyan eredmények, amelyek önmagukban is jelentős újdonságnak számítanak (az 1566. évi ostrom egyes részletei).

– A kiállításon felsorakoztatjuk azokat a képi forrásokat, amelyeket már a régészeti feltárásokat megelőző kutatómunka során számba vettünk. A tárlat betekintést nyújt az úgynevezett roncsolásmentes kutatások, a műszeres vizsgálatok metodikájába, beszámol azok eredményeiről. A közelmúltban elvégzett ásatások során előkerült, már restaurált régészeti leletek közül is bemutatunk néhány darabot – tette hozzá a régész.

– Először 2017-ben láthatták az érdeklődők ezt a kiállítást Gyulán. A régészeti feltárások módszertanát és eredményeit mutattuk be. Az volt a cél: a régészeti ásatás titkaiba beavassuk az érdeklődőket. Sok pozitív visszajelzésre összeállítottunk egy vándorkiállítási anyagot, hogy Békés megye több településére eljuthasson. Volt egy másik motivációnk is. A gyulai kiállítóhelyeken folyamatosan vizsgáljuk, hogy honnan érkeznek a látogatók. Az ország távoli pontjairól is szép számmal jönnek. Ám a környező kisebb településeinkről kevesebb az érdeklődő. Ez a vándorkiállítás egyfajta promóció, hogy bemutassuk a gyulai vár értékeit, felkeltsük az igényt arra, hogy élőben is megnézzék a várat – mondta el a megnyitón Liska András.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában