Összetartozás

2022.02.07. 13:55

Van elég tartalékuk, a fejlődés töretlen Mezőhegyesen

Pap István Tibor, a ménesbirtok volt vezérigazgatója polgármesterré választásakor fontosnak tartotta a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt., valamint Mezőhegyes városa közötti jó kapcsolat fenntartását. Ez mindkét fél jól felfogott érdeke. A ménesbirtok és a település történelmileg is összetartozik és ma sem választható szét. A városvezetővel az elmúlt évek gazdasági nehézségeiről, azok sikeres megoldásáról beszélgettünk és a tervekről.

Csete Ilona

Pap István Tibor: minden költségvetési tételre figyelek /Fotó: Cs. I./

– Bevallotta, az önkormányzati világ távol állt öntől 2019-ig. Polgármesterként a nagy költségvetési hiány lefaragására milyen intézkedéseket vezetett be? 

– A mínuszokból nem lehet fejlődni, azt nem lehet szétosztani. Ez lebegett a szemem előtt, amikor polgármester lettem. Sem én, sem az alpolgármesterek és a képviselők nem vettek fel tiszteletdíjat 2020-ban éppen ezért. Az önkormányzat ugyanis az elmúlt két évtizedben 100 milliós nagyságrendű hiánnyal üzemeltette a várost. Akkoriban a közüzemi számlák kifizetése is nehézséget jelentett. Markáns intézkedéseket kellett meglépnünk. 

– Sorolna konkrétumokat? 

– Bezártuk a Centrál éttermet. Önként vállalt önkormányzati feladatként működtettük, nagy veszteséget (30 millió forint/év) termelt. A nyugdíjba vonulók helyét nem töltöttük be új emberekkel. Tizenhét fővel kevesebben végzik azóta a napi munkát. Az orvosi ügyeletet Kunágotáról látták el. Váltottunk. Azóta nem kell elsősegélynyújtó helyet fenntartanunk, évi 20 millió forintot megspórolunk. Összevontuk az alapszolgáltatási központot és az általános művelődési központunkat, egy vezetői bért megspóroltunk. Ma már minden Mezőhegyesen dolgozó orvos vállalkozó. Költségvetésünknek ez is könnyebbség. Összességében ezek a hosszabb távon ható intézkedések fordították át a mínuszunkat pluszba. 2021-ben jelentős többlet-adóbevétel is érkezett, és hozzájárult a jelenlegi kiegyensúlyozott költségvetésünkhöz, illetve a 2021. évi beszerzésekhez, fejlesztésekhez­. 

– Tartható ez az irány? 

– Két év tapasztalata alapján állítom, hogy igen. Hiszek abban, hogy lehet rentábilisan üzemeltetni Mezőhegyest. Minden kisebb és nagyobb kiadási tételre figyelek. 2022 lesz a harmadik olyan évünk, amit hiány nélkül indítunk el. 

– Már tavaly születtek olyan döntések, fejlesztések, ami a mezőhegyesiek komfortérzetének a javítását szolgálta. Önerős vagy nyertes pályázati források bevonásával mit értek el?

– Megszerveztük helyben a vérvételt, a vér elszállítását. A fogorvosi ellátás színvonalának a javítását szolgálta saját forrásból új fogászati kezelőszék, fogászati röntgen és egy új hőlég-sterilizátor beszerzése. Az se elhanyagolandó tény, hogy hatalmas zöld felület karbantartása hárul az önkormányzatra. Azért, hogy a városban jól érezzék magukat a mezőhegyesiek, a hozzánk érkezők pedig egy rendezett város benyomását tapasztalják, 2021-ben saját forrásból vettünk egy gyors és nagy teljesítményű fűnyíró traktort, egy lombszívót, egy rézsűkaszát és egy sepregetőadaptert. Húsz hektár belterületi zöld felületért felelünk, de sokszor magántulajdonú területeken is elvégezzük a munkát. A majori lakosságra gondolva önerőből lecseréltük a legrégebbi tanyagondnoki autónkat. Szintén önerőből a Hild utcai parkot és játszóteret felújítottuk, kibővítettük. A legkisebbek (óvoda és bölcsőde) telephelyeit is felszereltük, játékokat, okostáblákat, a gyermekek fejlesztését elősegítő számítógépeket vásároltunk. 

– Befejezték vagy befejezéséhez közeledik számos nagy projektjük, amelyek ciklusokon és éveken átnyúlók. Mekkora értékkel gyarapodott ezek által Mezőhegyes? 

– 2021-ben véget ért a szennyvíztelep felújítása mintegy 785,9 millió forint értékben. Befejeztük az alapszolgáltatási központot, a volt főépítész villájának a felújítását 21,7 millió önerőből és majd 60 millió forint pályázati forrásból. TOP-pályázatból épült 3 lakóház a belterületen, és megújult a 47-es majorban a buszforduló és környéke összesen 155 millió forint értékben. Felújítottuk a volt csendőrlaktanyát (124,7 millió forintból). Az ingatlan a helyi kistermelőket segíti majd. TOP-pályázatból zajlik a Zöld Város projekt: megújul az ÁMK környéke 220 millió forintból. Nyertünk 2 milliárd 318 millió forintot Mezőhegyes eddigi legnagyobb kerékpárút építésére 10,2 kilométeren, a Csongrád-Csanád megye határától a település belterületén keresztül egy körforgalom kialakításával együtt. A belterületi csapadékvíz-elvezető rendszer rekonstrukciója 450 millió forint, szintén TOP-os forrásból megvalósulhat. Több mint 3,6 milliárd forint értékű fejlesztések ezek. Az eredmények és a stabil költségvetés nemcsak Mezőhegyes biztonságos működését biztosítják, de jó pozíciót teremtenek a 2022–2027-es pályázati időszak indításához. Előkészítettük már a következő hat évre szánt fejlesztéseinket, az első pályázatokat be is adtuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában