Száguldozás

2022.02.01. 06:35

Traffipaxos mérést és fekvőrendőrt kért Békéscsabán

Traffipaxos sebességellenőrzést, valamint fekvőrendőrt szorgalmaz a békéscsabai Szent Imre utcában Pacsika György, mivel szerinte sokan száguldoznak a nemrég felújított szakaszon.

Licska Balázs

Pacsika György szerint a Szent Imre utcában sokan száguldoznak a felújítás után /Fotó: Bencsik Ádám/

A Szent Imre utcában 30 kilométer/órás sebességkorlátozás és súlykorlátozás van érvényben. A szakaszt pár héttel ezelőtt korszerűsítették, korábban azon három fekvőrendőr is volt – a burkolatba beépítve –, azonban azoknak nyoma veszett a felújítással. Az utcabeliek véleményét tolmácsolva Pacsika György azt mondta, a rendbe tett úton sokan száguldoznak. – Üsse kavics, ha 30 helyett 40-45-tel mennek, de ez a ritka. Jó, ha ötven autósból egy betartja a szabályt – fogalmazott, hozzátéve: negyven évig szolgált rendőrként.  Szerinte az emberek nem igazán figyelnek a regulákra, és ebből komoly problémák, sőt súlyos balesetek adódhatnak, hiszen megesik, hogy az anyukák a babakocsit a töredezett járda helyett az úttesten tolják. 

Sokan a Szent Imre utcában rövidítenek 

Elmondta, hogy bár egy rövid szakaszról van szó, reggel és délután komoly forgalmat bonyolít le. Sőt, azok, akik a Berényi és a Szarvasi út között közlekednek, hogy időt és távolságot spóroljanak, illetve, hogy elkerüljék a jelzőlámpákat, nem mennek el a nagy, Berényi–Szarvasi–Békési úti kereszteződésig, hanem a Szent Imre utcában rövidítenek, vágják le az utat. – Szeretném, hogy a rendőrök egy párszor mérjék itt a sebességet, és annak el is terjedne a híre, ha megbüntetnének egy-két gyorshajtót. Egyből megtanulná mindenki, hogy be kell tartani a 30 kilométer/órás sebességkorlátozást – folytatta. Azt is jónak tartaná, ha a felújítással eltűntek helyére fekvőrendőröket telepítenének, meggátolva a száguldozás lehetőségét­. 

A rendőrség sok mindent mérlegel 

A rendőrség akkor, amikor kijelöli a sebességmérések helyszíneit, a baleseti helyzet és a forgalom nagysága mellett minden olyan tényezőt figyelembe vesz, amelynek hatása van a közlekedésbiztonságra – ismertették a megyei főkapitányságon. Hozzátették: a rendőrkapitányságok az ezzel kapcsolatosan érkező lakossági észrevételeket, igényeket minden esetben megvizsgálják, erre az elmúlt időszakban is volt példa. 

A Darányi sorról érkezett panasz 

A városházára az elmúlt időszakban egy jelzés érkezett a Darányi sorról, hogy a szakasz felújítása után megnőtt azon autósok száma, akik nem tartják be a sebességkorlátot – ismertette Csiaki Tamás osztályvezető. Hozzátette: az elmúlt években többször is előfordult, hogy egyes utcákban megemelkedett az átmenő forgalom, ami azzal járt, hogy több, a KRESZ-t be nem tartó sofőr miatt nem érezték biztonságban magukat az utcabeliek. Hangsúlyozta: az önkormányzat nem tud ezekben az ügyekben eljárni, mivel a szabálysértések büntetése nem tartozik a hatáskörébe. Forgalomlassító bordát ugyanakkor helyezhet ki az önkormányzat. Kérés esetében először a városüzemeltetési osztály munkatársai megnézik az utca adott szakaszát, kijelölik a fekvőrendőr lehetséges helyszíneit. Csak közvilágítással ellátott helyre lehet ilyet tenni, és szükség van az ingatlantulajdonos, illetve a közvetlen szomszédok hozzájárulására is. Az erről szóló nyilatkozatokat a kérelmezőnek kell összegyűjtenie és eljuttatni a városházára. Ha mindenki aláírta, továbbá a kellő forrás is rendelkezésre áll, akkor ki lehet helyezni a forgalomlassító bordát.

Több utcába kértek forgalomlassítót

Bezerédj utca, Erdő sor, Vandháti út, Kőmíves Kelemen sor, Lipták András utca, Szív utca, Diófás utca, Trófea utca, Haán Lajos utca, Kis-Tabán utca, a Lencsési lakótelep belső helyszínei, Bessenyei utca, Felső-Körös sor, Kálvin utca, Kézay utca, Gaj­dács utca, Justh Gyula utca, Ligeti sor, Hétvezér utca, Egressy utca, Körgát sor – ezekbe az utcákba kértek a békéscsabaiak az elmúlt években fekvőrendőröket. Helyeztek is ki a Diófás utcában, az Alsó-Körös soron hármat, a Szabó Dezső utcában kettőt, a Rákóczi utcában hármat. A Batsányi utca Zsigmond és Irsai Olivér közötti szakaszára vonatkozóan folyamatban van a munka, a Hétvezér utcában az útépítés után kerülhetnek ki, a Kőmíves Kelemen sor esetében pedig most szerzik be a hozzájáruló nyilatkozatokat. A városházán elmondták, sebességkorlátozó táblát is tettek ki, mégpedig 30-ast, a Szigligeti utcában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában