Beruházás/galériával

2022.02.24. 13:57

Nyolcmilliárdos fejlesztés kezdődött Pusztaföldvár és Telekgerendás határában

Nyolcmilliárd forint költségvetésű beruházás kezdődött a FirstFarms Hungary Kft. telephelyein, Pusztaföldvár és Telekgerendás határában, majd 2,5 milliárd forint állami támogatással. Alapkőletétel ünnepségét rendezte meg a társaság a sokak által Ravasz tanyaként ismert, Orosháza és Pusztaföldvár között lévő területen, ahol a munkagépek már dolgoznak.

Csete Ilona

Erdős Norbert, Anders Norgaard és Sarusi-Kis Tamás elhelyezte az időkapszulát /Fotók: Bencsik Ádám/

A 8 milliárd forintos projekt 20-30 új munkahelyet teremt a körzetben, miközben fontos szerepet tölt be a 2012-es sertésstratégiai célkitűzések tekintetében. Sarusi-Kis Tamás ügyvezető igazgató arról beszélt, hogy egy több éve tervezett fejlesztés kezdődhetett el a cégük életében. A társaság 20 éve szerves része a magyar élelmiszerelőállításnak. A céget 2002-ben egy dán befektetői csoport alapította. 2017-ben a koppenhágai tőzsdén jegyzett FirstFarms csoport vette meg, amely jelenleg Európa egyetlen tőzsdei, mezőgazdasági termelő vállalata.

– Gádoroson fiaztató telepünk működik (2500 koca férőhelyes), onnan a 7 kilós malacokat Orosházára szállítjuk és ott neveljük 30 kilós korukig. A hízó alapanyagot hazai hízlaldáknak értékesítjük. A dán sertéstenyésztői szakértelem világhírű, ami lemérhető a cég termelési hatékonyságában is – fogalmazott az ügyvezető, a beruházás kapcsán pedig kiemelte, hogy ennek lehetőségeit a két település, Telekgerendás és Pusztaföldvár polgármestereivel, Békés megyei tisztviselőkkel közösen teremtették meg. Az építkezés befejezésének a várható ideje: 2023 tavasza. A részletekről elmondta, Telekgerendáson 2000 koca férőhely méretben fiaztató telep épül.

– Itt, Pusztaföldváron pedig a kocatelepünk szaporulatának malacnevelői épületek, illetve vásárolt tenyészállataink számára karanténtelep létesül. Ezek automatizált rendszerekkel, komoly infrastruktúrával felszerelt egységek lesznek. A két új teleppel 4500 koca férőhelyes vállalattá bővül cégünk. Ezzel is erősítve meghatározó szerepünket a hazai élelmiszerelőállításban.

Erdős Norbert, az Agrárminisztérium államtitkára megemlítette, a baromfi- és sertéshús-fogyasztás emelkedik a magyarok körében.

– A mai, örömteli alkalom a jó példa, hogy a magyar kormány támogatja a sertéságazatot. 2020-ban mintegy 90 milliárd forintot fordított a kormány sertéstelepek megújítására; tavaly 21 milliárdot állatjóléti fejlesztésre és több mint 2 milliárdot a járványok megelőzésére. Büszkék lehetünk ezekre a számokra és a Békés megyében, két helyen zajló projektekre. Fontos a fejlesztés, hiszen örömmel tölti el a szívünket az a tény, hogy munkahelyeket teremt az itt élőknek.

Takács Árpád kormánymegbízott felelevenítette a két évvel korábbi egyeztetéseiket az ügyvezető igazgatóval, amikor még csak tervekről volt szó.

– Ritkán vagyok olyan alapkőletételen, ahol már dolgoznak. Ebből is látszik, komoly volt az elhatározás. A beruházás és a kormányhivatal kapcsolódása a kezdetek óta élő, legyen szó telekalakításról,  földhivatali eljárásról, agrárhatósági, vagy környezetvédelmi ügyekről. S ha működik az üzem, akkor is folytatjuk és a közös munka örökre összeköt hatóságot és vállalkozást. Így van ez jól. Fontos ez a beruházás, mert Magyarország érdeke, hogy növekedjenek a cégek, álljanak rendelkezésre az energiaforrások, növekedjen a foglalkoztatottság.

– A FirstFarms jó partner, minden tevékenységüket biztonságosan, környezettudatosan végzik, EU-s és magyar szabályozásoknak megfelelve, ami indokolt és szükségszerű ezen a területen. A magyar kormány szívesen támogatja az ilyen jellegű beruházásokat – tette hozzá a kormánymegbízott.

Szakértelem és gyakorlat

Végül Anders Norgaard, a FirstFarms csoport vezérigazgatója arról beszélt, milyen izgalmas utat tettek megalakulásuk óta,  kis mezőgazdasági vállalkozásként indultak, egyetlen közép-európai helyszínnel. Ma már modern, tőzsdén jegyzett mezőgazdasági csoporttá fejlődtek. Majd 400 alkalmazottat foglalkoztatnak 4 országban. A termelés 17 telephelyen zajlik.

– Mezőgazdasági dolgozók vagyunk szakértelemmel, gyakorlattal. Arra törekszünk, hogy minőségi termékelőállítóként felelősséggel gazdálkodjunk. Azért dolgozunk nap mint nap, hogy fenntartható vállalatot építsünk.

A magyarországi kapacitásbővítésről így fogalmazott: – Hisszük, hogy a két új telep kiváló eszköze lesz a sikernek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában