Békés megyei önkormányzat

2022.02.15. 15:11

Megvonják a hiányzó ellenzéki képviselők fizetésének egy részét

A hiányzások számát figyelembe véve, alkalmanként 25 százalékkal csökkentik azon megyei közgyűlési képviselők tiszteletdíját, akik egynél többször maradtak igazolatlanul távol a grémium üléseiről az előző év második felében – döntött keddi ülésén a megyei közgyűlés ügyrendi bizottsága. Ez érinti a jobbikos dr. Szabó Ervint, a momentumos Sebők Évát, a független Samu Tamás Gergőt és a DK-s Szabó János Zoltánt.

Beol.hu

Tolnai Péter, Kónya István és dr. Szabó Ervin a keddi bizottsági ülésen /Fotó: BMÖ/

A kérdéssel már a múlt heti megyegyűlésen is foglalkoztak. Kedden a bizottság fideszes elnöke, Kónya István közleményében jelezte: a szervezeti és működési szabályzatban rögzítettek figyelembe vételével az ügyrendi bizottság saját hatáskörében eljárva szankciót alkalmazott. 

A megyeháza kimutatása szerint az előző év második felében megtartott hat megyei közgyűlési ülésről dr. Szabó Ervin ötször, Sebők Éva háromszor, Samu Tamás Gergő és Szabó János Zoltán két-két, Földesi Mihály és Pluhár László egy-egy alkalommal hiányzott igazolatlanul. Utóbbi két képviselő esetében az egy-egy hiányzást nem szankcionáltak.

Vizsgálták az ügyrendi bizottsági jelenlétet is a 2019-es alakuló üléstől keddig. A kilenc ülés egyikén sem jelent meg a jobbikos dr. Szabó Ervin; hét igazolatlan és két igazolt távolléte volt. Kónya István kiemelte: mivel a grémium háromtagú, így a folyamatos hiányzás nagy mértékben nehezítette a munkát. A bizottság javasolja a megyei közgyűlés elnökének, hogy kezdeményezze az ügyrendi bizottság személyi összetételének megváltoztatását.

A grémium elnöke hozzátette: a keddi ülésen jelen volt dr. Szabó Ervin, aki érdemben nem tudta cáfolni a hiányzására vonatkozó, jegyzőkönyvben rögzített tényeket, ám bekiabálásaival zavarta az ülést. 

Nem is várta meg annak végét, és megjegyezte: „Mondom, ez egy színpad, ezért ne is csodálkozzanak, hogy nem jövök át, nem utazok két órát Orosházáról.” Kónya István szerint világos, hogy a jobbikos képviselő munkájára továbbra sem számíthat a megyei közgyűlés és a bizottság. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában