Változatos módon használható fel

2022.02.04. 17:25

Májas finomságokat ismertek meg Gyulán

A Gyulai májast a középpontba állító sajtótúrát szervezett a napokban a Gyulahús Kft. A programon bemutatták az országszerte kedvelt termék készítését és felhasználásának változatos módjait is.

Papp Gábor

Évente kétezer tonnát gyártanak a gyulai májasból /Fotó: Imre György/

A sajtótúra elsődleges célja az volt, hogy népszerűsítsük a májast, a májas termékcsaládot. A bő egy nap alatt bemutattuk a vendégeknek, hogy a májas nem csak szendvicsek alapanyaga lehet, hanem meleg ételek elkészítéséhez is kiválóan alkalmas – nyilatkozta hírportálunknak Daka Zsolt, a Gyulahús Kft. ügyvezető igazgatója. A szakember elmondta, arra is felhívták a figyelmet, hogy cégük a natúr ízesítésű mellett majorannás, snidlinges, tavaly Érték és Minőség díjat kiérdemelt medvehagymás, szeletelhető sült paprikás, valamint a kolbászfűszeres májast is készít.

– A natúr a legnépszerűbb, de szép mennyiséget adunk el a majorannásból is, a többi termék pedig felfutóban van – tette hozzá Daka Zsolt. A Gyulahús évente 2000 tonnát, vagyis 2 millió kilót értékesít a különböző májasokból.

– Kedvelt kategóriáról van szó, és öröm számunkra, hogy ebben a szegmensben erősödtünk is az elmúlt időszakban – fogalmazott az ügyvezető igazgató, aki kiemelte, feltett szándékuk, hogy további piacokat hódítsanak meg. Tavaly egyébként sikerült valamennyi kiskereskedelmi láncba bekerülniük, így az ország minden pontján ott vannak.

Daka Zsolt /Fotó: Imre György/

Daka Zsolt a tavalyi évvel kapcsolatos kérdésünkre elmondta, pontos eredményszámokról még nem tud beszámolni az előző évvel kapcsolatban, ugyanakkor az már látszódik, hogy árbevételük 9 százalékkal nőtt a 2020-as esztendőhöz képest. Nettó árbevételük elérte a 8,3 milliárd forintot, amiből a belföldi árbevétel 6,7 milliárd forint. Ezen a területen két százalékos a bővülés. Az exportpiacokon pedig dinamikus előrelépést könyvelhettek el, hiszen a 2020-as 1,1 milliárd forintos külkereskedelmi árbevételük 1,6 milliárd forintra, bő 40 százalékkal emelkedett. A kedvező változásnak több oka is van. Egyrészt sikerült új partnerekkel megállapodást kötniük, így komoly mennyiséget szállítanak a gyulai kolbászból Lengyelországba, ahol nagy sikere van a terméknek. Egy olyan áruházlánccal állnak szerződésben, amelynek összesen mintegy hatezer boltja van az államban.

– Úgy tűnik, hogy a lengyelek szeretik a magyar ízeket, és segíti a sikeres együttműködést a két ország között fennálló kereskedelmi tradíció is – hangsúlyozta.

Daka Zsolt kitért arra, hogy termékeik között továbbra is a gyulai kolbász, a szárazáruk és a májasok a legnépszerűbbek, de a többi finomság iránt is nagy az érdeklődés.

A tavalyi év krónikájához tartozik, hogy a Gyulahús egy nagyon komoly csomagolásfejlesztést és arculatfrissítést valósított meg, a cég kilencven termékének megjelenése újult meg. Az ügyvezető igazgató ezzel kapcsolatban elmondta, a beruházás folyamán fontos szempont volt, hogy amennyire lehet csökkentsék a csomagolóanyag-kibocsátást. Ennek eredményeként a technológiai lehetőségek mentén mérsékelték a felhasznált fóliák vastagságát, összességében pedig mintegy 20 százalékkal csökkent a már említett csomagolóanyag-kibocsátás.

Az idei évre is terveznek fejlesztéseket. A Kétegyházi út telephelyen energetikai korszerűsítésében gondolkodnak, míg a Béke sugárúton olyan technológia beszerzésében, amely tovább erősítheti a működést. Emellett az értékesítés további bővülését is célul tűzték ki.

Vendégváró kifli is készülhet belőle

Tamáskovitsné Gila Éva, a Gyulahús Kft. marketingmenedzsere hírportálunknak elmondta, fontosnak tartják, hogy a májast nem csak úgy lehet elképzelni, hogy ki-ki ízlése szerint vastagon vagy vékonyan késsel felkeni a kenyérre. A finomságot többféle, látványos, izgalmas módon fel lehet vinni kiflire, kenyérre vagy különböző falatkákra. A májas emellett főzési alapanyagként is szolgálhat. Ennek részeként készülhet például medvehagymás májgaluska vagy húspépes májas töltelékes sertésszűz. Ugyancsak nagy sikert arathatnak a vendégváró májas kiflik, és nagyon sokan kedvelik a májas hasét is. A cég ezek elkészítéséhez útmutatót is készített.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában