Tragédia

2022.02.24. 17:58

Magyar Gulag: kiállítással emlékeztek a bebörtönzöttekre Gyulán

Magyar Gulag címmel nyílt kiállítás csütörtökön délután, a gyulai Erkel Ferenc Művelődési Központban. Dr. Görgényi Ernő polgármester a kiállítás megnyitóján elmondta, mi magyarok egyéni és közösségi szinten egyaránt nagyon jól tudjuk, hogy milyen átélni a történelmi igazságtalanságot.

P. G.

/Fotók: Imre György/

– Napjainkban a legtöbbünknek a személyes szabadság korlátozásával kapcsolatos legdurvább élményt a járvány miatt elrendelt kijárási tilalom jelentette, miközben néhány évtizede több tízezer honfitársunk elhurcolása után esztendőkig vagy soha nem térhetett haza – fogalmazott a polgármester. A Nemzeti Emlékezet Bizottsága, a gyulai önkormányzat és az intézmény együttműködésével rendezett tárlaton elmondott köszöntőjében dr. Görgényi Ernő elmondta, a történészek a Gulagra bebörtönzöttek teljes számát 15-18 millióra teszik, közülük legalább másfél millióan nem élték túl a fogságot. Összesen mintegy 700 ezer magyar állampolgár került a Szovjetunióba, a deportálások következtében és a munkatáborokban közülük 300 ezren vesztették életüket, mintegy tízezren a Gulagon, a kényszermunkatáborokban hunytak el.

Dr. Görgényi Ernő polgármester

A csütörtöki megemlékezés – tragikus módon – valahogy más volt. Az elmúlt napokban az orosz–ukrán határon kialakult háborús helyzet és az elindult hadműveletek ismét magukkal hozták a háború szelét, amely megborzongatja a lelkünket – fogalmazott dr. Görgényi Ernő. Dr. Bank Barbara, a Nemzeti Emlékezet Bizottság tagja elmondta, 1989-90-ig az internálásokról, a deportálásokról, kényszer-elhurcolásokról, kitelepítésekről nem lehetett beszélni, tabu volt. Ezért is fontos a kiállítás szerepe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában