Előadás

2022.02.12. 15:28

Képeslapokon üzentek haza a frontról a szarvasi katonák

Szarvasiak a Nagy Háborúban fényképek és levelezőlapok tükrében címmel tartott előadást a napokban dr. Molitorisz Pál szarvasi nyugalmazott vezetőügyész, helytörténész, az egykori Magyar Királyi Honvédség utolsóként megpihent altábornagya.

V. E.

Dr. Molitorisz Pál számos régi szarvasi képeslapot bemutatott az előadáson /Fotó: Babák Zoltán/

A Muslincák Férfikórus katonadalokkal indította az eseményt a Tessedik Sámuel Múzeumban. A nóták elhangzása után dr. Molitorisz Pál kifejtette, már az 1800-as évek végén használtak képeslapokat. Méretüket és kinézetüket, azt, hogy melyik oldalukra kerülhet a cím, illetve a szöveg a posta határozta meg 1885-ben, és máig ugyanúgy van. Bárki kiadhatta őket, és mivel nem igényelt komoly szakmai tudást elkészítésük, így hamar tömegessé váltak például a helyi jellegű képeslapok, amelyek mára becses dokumentumai többek között a régi Szarvasnak is. Itt is adtak ki szép számmal képes levelezőlapokat, főleg könyv és papírkereskedésekben. Az előkészítést azonban egy budapesti cégre bízták. A fényképész mindig ősszel érkezett a településre fotózni a képeslapokhoz, mert akkor már a fák lombjai nem takarták el az épületeket. Ezekből a fotókból választották ki a helyiek, hogy melyikből legyen képeslap, illetve hány darab, amiket Budapesten nyomtattak ki. Az előadótól megtudtuk, a képeslapok küldésének és gyűjtésének is hamar nagy divatja lett. Az 1910-es évekre azonban visszább szorult a képeslapőrület, amit a háború kitörése újra előtérbe helyezett. A világháború elején számos karikatúrás, humoros változat készült belőlük, például: búcsú a hitvestől, tábori foghúzás, frontra induló katonafigurák, vagy akár csomagkézbesítés ábrázolással. Persze a humor hamar eltűnt a képeslapokról is az első gyászjelentések megjelenésével. Dr. Molitorisz Pál részletezte, 1914 nyarán minden feltétel adott volt már arra, hogy sima és képes levelezőlapok útján tartsák a kapcsolatot a fronton lévők az otthon maradottakkal. Főként azért választották ezt az üzenetváltási módot, mert zárt levelet nem lehetett írni a katonai cenzúra miatt. A levelezőlapok viszont korlátlanul a katonák rendelkezésére álltak, persze azokat is átnézték küldés előtt. Elmondta, ő maga olyan különleges példánnyal is találkozott, amit nyírfakéregből készítettek. Szabályosan körbevágták, a görcsöket pedig körülírták rajta. Kedvezett a levelezésnek a háború első éveiben az, hogy kiderült, nem lesz vége néhány nagyobb csatával. Helyette kialakult az úgynevezett állóháború, a lövészárkok rendszere és a géppuska-, illetve aknavető fészkek a félelmetes drótakadályokkal. Utóbbiakat csak óriási emberáldozatokkal lehetett áttörni, vagy egyáltalán nem. Csupán a világháború utolsó éveiben tértek át a mozgó hadviselésre, létrehozták többek között a rohamzászlóaljakat, valamint a gépesítés – a harckocsik és a repülőgépek megjelenése – volt fő oka az állandó frontvonalak megszűnésének. A levelezés azonban az elindulással sem maradt abba.

Sokat fejlődött a fotózás technikája

Dr. Molitorisz Pál elmondta, a háború végére sokat fejlődött a technika. Voltak már kézi fényképezőgépek, amiket a katonák is tudtak használni. Így rengeteg olyan képeslap készült, amelyen a feladó is szerepelt. Ez nagy érték volt, hiszen az otthon maradtak így láthatták is a fronton lévő szeretteiket. Végül kifejtette, ugyan sokszor hónapokba telt, mire egy-egy lap eljutott a frontról Szarvasra, de ez volt szinte az egyetlen kapcsolattartási mód. Persze óvatosan kellett fogalmazniuk, tilos volt például megírni, hogy hol harcolnak vagy miképpen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában