Segítség

2022.02.25. 13:03

Gyűjtés indult Ukrajnának Békés megyében

Megyei gyűjtőközpontot hoznak létre Békésen az Ukrajnából menekülők és az országban maradó emberek támogatására – értesültünk.

P. G.

Fotó: Shutterstock

Szegedi Krisztina, a kezdeményezés elindítója elmondta, a Facebookon látta, hogy elkezdődött egy országos gyűjtés, a posztok alatt ugyanakkor sok jószándékú Békés megyei ember is jelezte, hogy segítene, de nem tudták, hogy ezt miként tehetik meg. Ezért döntött úgy, hogy megpróbálja megteremteni ehhez a megyében is feltételeket. Felvette a kapcsolatot Serfecz Dáviddal, aki pedig megbeszélte a békési kulturális központtal, hogy ott bárki leadhatja az adományát. Takarókat, tartós élelmiszereket, ruhákat, és ami szintén nagyon fontos tisztálkodási szereket várnak.

Szegedi Krisztina hírportálunknak elmondta, rokonaik élnek Ukrajnában, Ivano-Frankivszkban, amelynek repülőterét csütörtökön robbantották fel az oroszok. A fiatal nő kérdésünkre kifejtette, sikerült beszélniük rokonaikkal, szerencsére mindenki jól van. 

Ugyanakkor általános pánik tört ki, senki nem mer kimozdulni, a férfiak pedig nem hagyhatják el a várost, amit a rendőrség ellenőriz is. A boltokban jelenleg minden megtalálható. A közeli Lviv nevű városban ugyanez a helyzet, bár ott csütörtökön nem volt kenyér.

Krisztinától megtudtuk, a Serfecz Dávid által megfogalmazott felhívására máris nagyon sokan jelentkeztek, Kétegyházáról egy fiatalember, akinek boltja van, nem kevesebb, mint négy raklapot és tartós élelmiszeradományt ajánlott fel. Ötven zsák ruhát is felajánlották már helyiek pár óra alatt.

Úgy tervezik, hogy jövő szombaton viszik majd el az adományokat Záhonyig, amivel a Magyarországra menekülteket és az Ukrajnában maradtak is szeretnék segíteni. A szállításhoz teherautóra lenne szükség, kérik, hogy aki ebben tudna segíteni, keresse őket.

Alt Norbert, Gyula alpolgármestere elmondta, beszélt Sápi Sándorral, a kárpátaljai Szőlősgyula polgármesterével. Az alpolgármester felajánlotta, hogy amiben csak tudnak, segítenek a településnek. Kárpátalján a boltok nagy része üres, aki tudta, illetve tudja fiúgyerekét Magyarországra küldte és küldi. A kárpátaljai települések is harci készültségben állnak.

Mécseseket gyújtottak az ukrán áldozatokért

Tótkomlóson pénteken 18 órától néma megemlékezésen vettek részt a főtéren, a Szent István szobor előtt, hogy kifejezzék véleményüket az orosz agresszió ellen. Emlékeztek az ukrajnai háború civil áldozataira. Egy mécsessel jelképezték a béke melletti elkötelezettségüket és a béke iránti vágyukat a néma demonstráción.

– Annak a királyunknak az emlékműve előtt helyeztük el a mécseseinket, aki elkötelezetten küzdött a nemzetek közötti béke megteremtéséért – fogalmazott Zsura Zoltán polgármester a helyszínen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában