Kisbárányok

2022.02.16. 17:50

Gyarapszik a gyimesi rackaállomány Dombegyházon

Dombegyház közmunkaprogramjában állattartással is foglalkoznak, sertéstartó telepükön harminckét szürke mangalicájuk van. Üde színfoltja az állattartásuknak az őshonos gyimesi racka.

Cs. I.

Beküldött fotók

Két kos és harminckét anyajuh mellé most születnek a kisbárányok. Dr. Varga Lajos polgármester egyik este meglátogatta kis kedvenceit. Hat kisbáránnyal gyarapodott eddig az állomány, de ez még csak a kezdet - mondta optimistán a település vezetője, aki azt is elárulta, nem kívánják őket értékesíteni, hanem tartják tovább a juhokat, van területük, látványosságai lesznek a környéknek. Úgy tudja, önkormányzatok Magyarországon gyimesi racka vonal-tenyésztésére nem vállalkoztak.

A dombegyháziak célja, hogy az őshonos fajta tulajdonságait megőrizzék. 

A gyimesi racka a történelmi Magyarország területén, elsősorban Erdélyben és a Kárpátok hegyvonulatain kialakult és tenyésztett juhfajta. Hazánk területéről, ahol még maradtak is fenn szórvány állományai, egyedei, a fajtautánpótlás híján szinte teljesen eltűnt. Az 1990-es évek elején került ismét hazai tenyészetekbe. Könnyen felismerhető bundaszerkezete és a kosok szarva csigaszerű 1,5 - 2,25 csavarulata nagyon egyedi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában