Hírlap-szakácskönyv/Videóval

2022.02.03. 06:35

Gasztrotúra: élmény megfőzni és megkóstolni olvasóink receptjeit

Főzni élmény, az pedig csodálatos érzés, ha a főztünkkel örömet szerzünk a családunknak. Egy-egy finom étel mellett jobb beszélgetni, a közösen készített finomságok a baráti együttléteket is kellemesebbé teszik. Ennek jegyében jelent meg a minap legújabb szakácskönyvünk, a Gasztrotúra. Az album egy sorozat folytatása, és bizonyítja, olvasóink ismét kitettek magukért receptjeikkel.

Ny. L.

A Gasztrotúra című kiadvány receptjei alapján sütöttek-főztek Prohászka Bélával (jobbra) /Fotó: Bencsik Ádám/

Prohászka Béla Venesz-díjas, olimpiai aranyérmes mesterszakács, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke hozott össze egy szűkebb találkozót a szakácskönyv kapcsán a minap.

A kiadvány már ott van sokak kezében, könyvespolcain, és elővehető, ha valami igazán finomat szeretnének készíteni. Prohászka Béla titulusait pedig azért is érdemes felsorolni, mert megmutatják, hogy mennyire elkötelezett a Mester a hagyományos magyar alapanyagok iránt, nagy szakmai tapasztalattal rendelkezik. Mindemellett a világ gasztronómiai trendjeit és az új technológiákat is jól ismeri. A kezdetektől együtt dolgozik Tímár András gyomaendrődi mesterszakáccsal, akinek receptje az idei kiadványban is megtalálható, Albin fiához hasonlóan.

A Gasztrotúra című szakácskönyvet lapozgatva egymás és a többi beküldő receptjeit is dicsérték békéscsabai találkozójukon, felvételünkön balról jobbra Filó Attila, Tímár András, Bődi Réka, valamint Prohászka Béla /Fotó: Bencsik Ádám/

Bődi Rékának a bolognai spagetti vörös lencséből elnevezésű étele szerepel a szakácskönyvben. Elmondta, számára a főzés kikapcsolódást jelent, és egyfajta ösztönzést arra, hogy alkosson a konyhában, a legjobbat hozza ki magából.

– Nagyon korán elkezdtem érdeklődni a főzés iránt, és érdekes, hogy már a legelejétől az egészségesebb, fittebb ételek készítése vonzott – hangsúlyozta. Réka egy betegség miatt több mint hét évig vegán volt, tejet, tojást és húst sem evett. Ez nagy kihívást jelentett számára, ugyanakkor sokféle új alapanyaggal ismerkedett meg, és ekkor ötlötte ki a vörös lencsés bolognai receptjét is. Fontosnak tartja, hogy megfelelően táplálkozzunk, de ez egyáltalán nem zárja ki azt, hogy finomakat együnk, lelkiismeret-furdalás nélkül.

Filó Attila flekken­har­csa­filével szerepel az albumban. Hangsúlyozta, azért a szürkeharcsát választotta, mert amennyiben a süllő a király, akkor a harcsa a királyné. Tógazdaként pedig pontosan tudja, hogy a szürkeharcsa háromévesen piacérett, és ilyenkor a legfinomabb a húsa.

– Halászlé, haltepertő, rántott csirke – utóbbi kapirgálós baromfiból –, nálam ez az étkek dobogója – hangsúlyozta. – Halat minden héten legalább egyszer fogyasztunk a családdal, mert finom, ráadásul egészséges. A szürkeharcsánál csak a gerincnél vannak csontok, ha ezeket kivesszük, bátran fogyasztható, nem kell a szálkákkal bajlódni. Amikor sütöm a halat, nem sok fűszert használok, jellemzően csak sót és borsot. Pár csepp olívaolaj elég, és nem ragad oda az előkészített hal.

Tímár András grillezett, egyszerre hagyományos és különleges saslikjával kapcsolatban kiemelte, úgy tanulta gyerekkorában, hogy január, február, itt a nyár. Vagyis hamar elröpül az idő, és már lehet készülni a grillszezonra, mely különleges ételeket és élményeket is kínál, lehet választani a Gasztrotúrából is.

Csirkemellhez sertés legjava

A könyv lektora, Prohászka Béla gasztrotudományát is megcsillantotta családjával együtt a szakácskönyv konyháján. Ételük neve: grillezett kacsa- és csirkemell, sertés legjava kerti zöldségekkel, diszkoszban átsütve. Mielőtt az étel választására kitérnénk, a recept az album 108–109. oldalán található meg. Az olimpiai aranyérmes mesterszakács elmondta, a kacsa- és csirkemellet – megfelelően elkészítve – a család apraja-nagyja szereti. Ha pedig ehhez társul még a sertés legízletesebb húsa is, akkor már csak a köret alapanyagainak kiválasztása adhatja fel a leckét.

Ami még nagyon lényeges, a Gasztrotúra című szakácskönyv – mely olvasóink legjobb receptjeit tartalmazza –, a Békés Megyei Hírlap ügyfélszolgálati irodájában vásárolható meg. Mégpedig Békéscsabán, a Kiss Ernő utca 3. szám alatt, a megyei könyvtár második emeletén. Nyitvatartás: hétfőtől péntekig 8–16 óráig.

Kukkantson be a konyhánkba: nézze meg a receptek lefőzéséről készített videónkat!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában