Út- és járdafejlesztés/videóval

2022.02.18. 11:15

Beindultak a gépek, folytatódik a munka Békéscsabán

Javában zajlik Békéscsabán a nagyszabású út- és járdafejlesztési program a kormány csaknem 10 milliárd forintos támogatásának köszönhetően. A kedvező időjárás beköszöntével több helyen indultak meg vagy folytatódtak a munkálatok.

Licska Balázs

Történelmi léptékű fejlesztésként értékelte korábbi sajtótájékoztatón Herczeg Tamás országgyűlési képviselő mind az utakat, mind a járdákat érintő beruházásokat: előbbi a Modern Városok Program keretében 7 milliárd forintból, utóbbi 2,3 milliárd forintos kormányzati támogatásból valósul meg. A cél az, hogy a 21. századhoz méltó út- és járdahálózatot alakítsanak ki, hogy a város megfelelhessen a modern kor elvárásainak.

Szarvas Péter polgármester a Facebook oldalán jelezte, hogy folytatódnak a programok. Az útfejlesztés során csaknem száz, eddig földes utca kap szilárd burkolatot, illetve 63 szakasz újul meg, a járdafejlesztés pedig több mint 150 helyszínt érint szerte a városban.

A városfejlesztési nonprofit kft. ügyvezetője, dr. Sódar Anita jelezte, hogy az útfejlesztési program két útépítési ütemben, illetve egy útfelújítási részben valósul meg.

Az útépítés első üteme 44 helyszínt érint, annak keretében a napokban megkezdődtek vagy hamarosan megkezdődnek a munkálatok az Erdélyi, az Almás, a Jácint és a Csabagyöngye sorokon, a Corvin utcai egyik társasháznál, a Körösi, a Szendrey, a Monda és a Gajdács utcákban. Emellett folytatódik a munka a Vadász, a Magvető, a Madarász, a Babits, a Tisza István, a Németh Lajos, az Orgona és Csendes utcákban, a Kereki úton.

Márciusban és áprilisban kezdődik, folytatódik a munka a Nádas soron, a Gyöngy utcában, a Batsányi utcában és a Földműves utcában, több mint húsz helyszínen pedig immár el is készült a burkolat, csak a tereprendezés van hátra, amely legkésőbb nyáron véget ér, ilyen például a Béri Balogh Ádám vagy a Mikes utca.

Az útépítés második üteme összesen 38 utcát érint: 21 helyszínen – a Kertes utcától az Áfonya utcán keresztül a Bogár utcáig – a tervek szerint március elején, 17 szakaszon pedig – a Csalános utcától a Toldi utcán át a Hajnóczy utcáig – július elején rajtolnak a munkálatok. Előbbiek esetében nyáron, utóbbiaknál év végén fejeződik be a fejlesztés.

Az útfelújítási program 63 helyszínt foglal magában, ebből 34-nél tavaly befejeződtek a munkák, a Kanálisi, a Málnás, a Klapka, a Révai, a Bocskai vagy a Szent Imre utcákat végig korszerűsítették. A további 29 szakaszon pedig legkésőbb március közepéig elkezdődnek a munkálatok, és azokkal a tervek szerint nyárra végeznek is. Közülük a Bankó András, a Móricz Zsigmond, a Hétvezér, a Telep és a dr. Francisci Dániel utcák teljes hosszukban megújulnak.

A minap a Haán Lajos térre vezető út felújításán dolgoztak a szakemberek /Fotók: Bencsik Ádám/

Zajlik a járdafejlesztési program is

Ahogy az útfejlesztés, úgy a járdafejlesztés is ütemekre bontva valósul meg a városban. Az első ütem érinti az első, a második és a kilencedik számú választókerületet, a második ütem a harmadik, az ötödik, a hatodik és a tizedik számú választókerületet, a harmadik ütem pedig a hetedik, a nyolcadik, a tizenegyedik és a tizenkettedik számú választókerületet. 

Van negyedik ütem is, amelybe a negyedik számú választókerületből, illetve szerte a városból kerültek be járdák.

Az első ütem keretében több szakaszon tavaly végeztek a feladattal, most pedig munkálatok zajlanak a Telep, a Sikonyi, a Kórház és Dedinszky, a Csalogány, az Aulich, a Bajza, a Forgách, a Hadnagy, az Esze Tamás és Karácsony János, a Nyárfa, a Botyánszki Pálné, a Váczi, a Kézay, a Bibó utcákban. A második ütem részeként dolgoznak a Kisfényesi úton, illetve kiadták a munkakezdési engedélyt a Bojtár és a Csikós utca vonatkozásában. A harmadik ütem is heteken belül indulhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában